Δεν περιμέναμε πολλά από τις συναντήσεις και τις διασκέψεις της Νέας Υόρκης και το πρώτο δείγμα από την συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-Μουν μας επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο ΓΓ των ΗΕ έδειξε «απόλυτη κατανόηση», σε όσα του ανέφερε κατά τη συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.

Από τον ΓΓ των ΗΕ δεν περιμένουμε απλά κατανόηση, αλλά πράξεις.

Πράξεις που θα βοηθήσουν να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα που αφορά τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε να ήταν κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο πολυμερούς διάσκεψης και όχι απλά να αναφέρει ότι εάν δεν υπάρχει βελτίωση στις συνομιλίες «δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε ανώριμες διασκέψεις».

Η διεθνής ή πολυμερής διάσκεψη σύμφωνα με την κοινή αντίληψη του εθνικού συμβουλίου θα συγκληθεί μόνο για τη διεθνή πτυχή του κυπριακού, δηλαδή τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, αφού οι δυο ηγέτες καταλήξουν σε κοινή εισήγηση.

Είμαστε πλέον στην εποχή που όλα διαμορφώνονται στη βάση των τουρκικών επιδιώξεων και δεν αποτελεί έκπληξη και αυτή η “δημιουργική αναδίπλωση” του προέδρου Αναστασιάδη.

Οι επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη είναι κρίσιμες διότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δεν πρέπει να δεχθεί την οποιαδήποτε υποχώρηση.