[pb_row][pb_column span=”span12″][pb_text]

Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ευημερία των κατοικίδιων ζώων. Δεν υπάρχει φιλοζωική συνείδηση. Πολλοί άνθρωποι βασανίζουν τα ζώα, τα εγκαταλείπουν αβοήθητα, άρρωστα ή τραυματισμένα. Συχνά οι κυνηγοί εγκαταλείπουν τα νεαρά σκυλιά τους, όταν δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις τους. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες ζώων τα εγκαταλείπουν μόλις τα βαρεθούν. Σκύλοι, γάτοι και γαϊδούρια, αφήνονται να πεθάνουν αβοήθητα.

Έγιναν πολλές προσπάθειες για να διορθωθεί η κατάσταση. Ο περί σκύλων νόμος του 2002 είχε σκοπό να περιορίσει την εγκατάλειψη των σκύλων. Όμως οι βουλευτές άλλαξαν το νόμο το 2004 με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη των σκύλων. Η ανευθυνότητα της πολιτείας, η αδιαφορία των τοπικών αρχών και ο λαϊκισμός των πολιτικών κομμάτων, ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση.

Χιλιάδες σκύλοι και άλλα ζώα εγκαταλείπονται κάθε χρόνο. Τα ζώα αυτά προκαλούν ζημιές στις περιουσίες, μεταφέρουν ασθένειες και καθίστανται επικίνδυνα. Το κενό ανέλαβαν να συμπληρώσουν εθελοντικές οργανώσεις και άτομα. Προσπαθούν, με ελάχιστα μέσα και λιγοστή οικονομική βοήθεια από το κράτος, να λειτουργήσουν καταφύγια ζώων. Δεν είναι η καλύτερη λύση. Τα ζώα στοιβάζονται σε χώρους που είναι αδύνατον να είναι ικανοποιητικοί. Οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η ευθανασία.

Ο ρόλος των καταφυγίων δεν πρέπει να είναι να αποτελούν στρατόπεδα συγκέντρωσης για τα αδέσποτα και εγκαταλελειμμένα ζώα, πριν οδηγηθούν στο θάνατο. Πρέπει να σταματήσει η εγκατάλειψη των ζώων. Πρέπει να αλλάξει και εφαρμοστεί ο νόμος περί σκύλων και να δημιουργηθεί νομοθετικό πλαίσιο και για τα άλλα κατοικίδια ζώα, που να μην επιτρέπει την εγκατάλειψη ζώων. Τα καταφύγια ζώων πρέπει να λειτουργούν ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας ζώων που έχουν χαθεί ή ζώων που τραυματίστηκαν ή αρρώστησαν.

Στα πλαίσια της εκστρατείας υποστήριξης των εθελοντικών οργανώσεων που διατηρούν καταφύγια ζώων, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης παρευρέθηκε την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, στο ετήσιο παζαράκι του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων επί την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την προστασία ζώων. Κατά την ομιλία του ο Βουλευτής των Οικολόγων εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Κινήματος στις φιλοζωικές οργανώσεις και στο έργο που επιτελούν. Επιπλέον, μίλησε και για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων και την απαγόρευση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο παζαράκι του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων, η αντιπροσωπεία των Οικολόγων είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει ο Παφιακός Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων και να συγχαρεί τον Πρόεδρο κ. Διογένη Ευριπίδου και τα μέλη του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων, για την μεγάλη προσφορά τους στην προστασία και ευημερία των ζώων. Ο κ. Περδίκης υποσχέθηκε υποστήριξη στο αίτημα του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων για παραχώρηση κρατικής γης στην περιοχή του χωριού Μαμμώνια. Ήδη έχει ενταθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη ενώ με επιστολή του ο κ. Περδίκης ζήτησε την ικανοποίηση των αιτημάτων του Παφιακού Συνδέσμου Προστασίας Ζώων.

Πέραν αυτού, στις 18 Οκτωβρίου, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κύριος Γιώργος Περδίκης, επισκέφθηκε το καταφύγιο σκύλων του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Επαρχίας Λεμεσού στη Μονή και συζήτησε με τα μέλη του Συνδέσμου που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης του καταφυγίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το καταφύγιο κινδυνεύει με κλείσιμο και τα 110 αδέσποτα σκυλιά που φιλοξενεί κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους αφού η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού έχει κινήσει νομική διαδικασία εναντίον του ιδιοκτήτη του υποστατικού για μικροπαραβιάσεις της οικοδομικής νομοθεσίας. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κάλεσε δημόσια τις Αρχές να δώσουν προσωρινή άδεια στο καταφύγιο σκύλων του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων Λεμεσού. Παράλληλα, οι Αρχές οφείλουν να επισπεύσουν τη διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας του Επαρχιακού καταφυγίου ζώων στο Αρμενοχώρι. Διαβήματα έχουν γίνει προς τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επιπλέον, στις 26 Οκτωβρίου, ο κ. Περδίκης επισκέφθηκε το καταφύγιο ζώων «ΑΡΓΟΣ» στην περιοχή Ορμήδειας – Ξυλοφάγου, όπου συγχάρηκε την κυρία Στέλλα Στυλιανού και τις άλλες εθελόντριες που προσφέρουν φροντίδα και προστασία στα κατατρεγμένα, άρρωστα και τραυματισμένα ζώα.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει την υποστήριξη του στις φιλοζωικές οργανώσεις και διατίθεται να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια για την προστασία των ζώων. Είναι άξιοι επαίνων όλοι όσοι φροντίζουν και περιποιούνται τα απροστάτευτα ζώα. Ευχόμαστε να ευαισθητοποιηθεί ο κάθε ένας εμάς και οι Αρχές να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, που αρχίζουν με την τροποποίηση και εφαρμογή της νομοθεσίας ούτως ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων.

[/pb_text][/pb_column][/pb_row]