Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η συνδικαλιστική πλατφόρμα στα κατεχόμενα κάλεσε σε γενική απεργία ως αντίδραση στο πρωτόκολλο που υπεγράφη μεταξύ του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Όπως υποστηρίζει σε γραπτή του δήλωση εκ μέρους της πλατφόρμας ο γενικός γραμματέας της τ/κ οργάνωσης δασκάλων ΚΤΟΣ Σενέρ Ελτσίλ, η πλατφόρμα απορρίπτει την συμφωνία που υπεγράφη από την κυβέρνηση στην Άγκυρα για πολιτικούς λόγους και από την κατοχική κυβέρνηση UBP-HP στα κατεχόμενα για εξουσία και χρήματα.

Είναι πρόδηλο ότι το πακέτο αυτό αποτελεί απειλή για την ταυτότητα, την κουλτούρα και την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, ενώ φαίνεται να επιχειρείται και η φτωχοποίηση, η ενθάρρυνση των νέων να φύγουν από τον τόπο και η επιβολή στην πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια που επηρεάζει την ελευθερία με οποιαδήποτε μορφή της. Είναι γνωστό ότι η συντεχνία των Τουρκοκυπρίων δασκάλων διατηρεί μία παράδοση από την εποχή του Αρίφ Χασάν Ταξίμ να προβάλλει θέσεις υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δυστυχώς σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι συνομιλίες στο Κυπριακό βρίσκονται σε μια στασιμότητα ενώ τα Τουρκικά σκάφη εισβάλλουν στην ΑΟΖ της Κύπρου, ένα ακόμα λυπηρό περιστατικό ήρθε να προστεθεί στα συνεχόμενα κρούσματα βίας και φίμωσης της ελευθερίας, στα κατεχόμενα, αυτή τη φορά με την μορφή «πρωτοκόλλου».

Οι πρακτικές των εθνικιστών επιβάλλεται να απομονωθούν διότι δηλητηριάζουν την προσπάθεια οικοδόμησης ενός κοινού δημοκρατικού μέλλοντος του κυπριακού λαού.