Το ντόμινο των εξελίξεων της οικονομίας της Τουρκίας έχει δημιουργήσει οικονομικό στραγγαλισμό και στους Τουρκοκύπριους.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα όταν οι καταστάσεις διαβιώσεις είναι προϊόν κατοχής. Δυσμενέστερη γίνεται επίσης η κατάσταση όταν η εξάρτηση από την Τουρκία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, είναι μονοπωλιακή και ολοκληρωτική. 

Δικαίως η Τουρκοκύπριοι κινητοποιούνται και αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της ψευδοκυβέρνησης, καθώς οι τιμές στα ειδή πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευτεί με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να αρχίσουν να σπαταλούν το κομπόδεμά τους. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμπαραστεκόμαστε στους Τουρκοκύπριους και επιθυμία μας είναι το συντομότερο να εξέλθουν από αυτή την δυσμενή οικονομική κατάσταση. Αλλά οφείλουμε να τους υποδείξουμε ότι τα προβλήματα τους προκύπτουν λόγω της τουρκικής κατοχής και των στενών σχέσεων τους με την Τουρκία. 

Η οριστική λύση των προβλημάτων τους θα είναι η εγκατάλειψη του ούτως ή άλλως αποτυχημένου εγχειρήματος του ψευδοκράτους και η επανένταξη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.