Παρακολουθώντας τις τελευταίες ημέρες τις εξελίξεις με την υπόθεση της εκπροσώπησης των Κυπριακών σχολικών ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαθητικών Ομάδων Πετοσφαίρισης στη Βραζιλία, αναρωτιέται κανείς για το κατάντημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Χρονικά, πριν από την τοποθέτηση παίκτριας της ομάδας του Λυκείου Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λεμεσό, η οποία σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα τους προκρίνεται σε αντίστοιχη διοργάνωση, προηγήθηκαν η ασαφής τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στη διαμεσολάβησή της η Επίτροπος Διοικήσεως, θίγει τα στερεότυπα, τα οποία κακώς συνεχίζουν να υπάρχουν, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση αλλά και στα ΜΜΕ. Παράλληλα, τονίζει πως η οποιαδήποτε πιθανή διάκριση φύλου, σε αυτή την περίπτωση, παραβιάζει όχι μόνο άρθρα του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Καλούμε λοιπόν, την Επιθεώρηση Φυσικής Αγωγής και το αρμόδιο Υπουργείο, όπως λάβουν σοβαρά υπόψη τα σημεία που αναφέρονται στην παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως και να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από κενά λόγια και δικαιολογίες. Εάν ο στόχος του σχολείου είναι η προαγωγή της ισότητας, η εξάλειψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών μας, τότε οφείλουμε να βρίσκουμε τους πόρους, οικονομικούς και άλλους, ώστε να εκπληρώνεται ο πιο πάνω στόχος, για όλες τις νέες και τους νέους της Κύπρου.