Κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής τίθενται σήμερα επί τάπητος οι καταγγελίες για χαριστικές εξωδικαστικές διευθετήσεις υποθέσεων αξιογράφων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δικαστές, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι κ.ά. καθώς και τα στενά συγγενικά τους πρόσωπα.
Αφορμή αποτέλεσε για την αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος, έπειτα από πρόταση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, η αποκάλυψη ότι αποζημιώθηκαν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου κατόπιν εξωδικαστικών συμβιβασμών, η θυγατέρα και η αδελφή του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτου.
Η εν λόγω αποκάλυψη άφησε σαφώς εκτεθειμένο τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και αυτό, διότι, ενώ προήδρευε του Εφετείου, που αθώωσε την Τράπεζα Κύπρου και τον πρώην διευθυντή της Ανδρέα Ηλιάδη από την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς, ο κ. Νικολάτος παρέλειψε να αποκαλύψει στο δικαστήριο και στην κατηγορούσα Αρχή (Νομική Υπηρεσία) τη σύγκρουση συμφερόντων που προέκυπτε μέσα από τα εξής γεγονότα:
w Πρώτο, από τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς στους οποίους προέβη η τράπεζα με στενά συγγενικά του πρόσωπα.
w Δεύτερο, το δικηγορικό γραφείο που προώθησε τους εν λόγω εξωδικαστικούς συμβιβασμούς, Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ, εμφανίστηκε ενώπιον του κ. Νικολάτου για την εκδίκαση της έφεσης ως συνήγορος υπεράσπισης της Τράπεζας Κύπρου.
Σημειώνεται ότι η ψήφος του κ. Νικολάτου έκρινε την αθωωτική έκβαση της υπόθεσης. Η Τράπεζα Κύπρου καταδικάστηκε, τον Ιανουάριο του 2018, σε πρόστιμο ύψους €120.000 και ο Ανδρέας Ηλιάδης σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών. Ο τελευταίος παρέμεινε στη φυλακή για οκτώ μήνες.
Οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών θα επιδιώξουν σήμερα να λάβουν απαντήσεις για το πόσες είναι αυτές οι υποθέσεις με τα αξιόγραφα, παρόμοιες με αυτές της αδελφής και της θυγατέρας του κ. Νικολάτου, που διευθετήθηκαν με εξωδικαστικό συμβιβασμό, ποιους αφορούν και για ποιους λόγους οι συγκεκριμένες υποθέσεις διευθετήθηκαν με συμβιβασμό την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες παρόμοιες αγωγές ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών είναι η παρουσία εκπροσώπων της Τράπεζας Κύπρου και κατά δεύτερο λόγο, εάν θα καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν.
Στη συνεδρία κλήθηκαν, επίσης, να παραστούν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Νομικής Υπηρεσίας, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων και ο Χρηματο-οικονομικός Επίτροπος.
Εξαιρέθηκε λόγω θυγατέρας
Στο μεταξύ, χθες το Εφετείο συνήλθε υπό τη νέα του σύνθεση για εκδίκαση των εφέσεων που καταχωρήθηκαν στην υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», κατά την τελευταία δικάσιμο στις 21/1/2019 και κάτω υπό την πίεση της κοινωνικής κατακραυγής που προκλήθηκε με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δικαστών, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος αυτοεξαιρέθηκε από την εκδίκαση
της έφεσης λόγω της θυγατέρας του. Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι η μια εκ των θυγατέρων του εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί στη δίκη τον έναν από τους καταδικασθέντες.
Για την εν λόγω υπόθεση, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας καθώς έκρινε ως ανεπαρκή την ποινή του προστίμου που επιβλήθηκε στην κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς στα πρώην ηγετικά στελέχη του ομίλου της Λαϊκής Ευθύμιου Μπουλούτα, Παναγιώτη Κουννή, Νεοκλή Λυσάνδρου και Μάρκου Φόρου. Από την άλλη, προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και οι καταδικασθέντες επιδιώκοντας με την έφεσή τους την ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης
που εκδόθηκε εναντίον τους.
Μιχάλης Χατζηστυλιανού