Ένα δεύτερο έγγραφο πλαισίου Γκουντέρες και η πρακτικολογία που κατ’ ισχυρισμό υπήρξε για το Κυπριακό απασχολούν την Ελληνοκυπριακή ηγεσία, η οποία εδώ και μέρες επανάφερε εκ νέου την αντιπαράθεση μεταξύ Προεδρικού και ΑΚΕΛ για το περιβόητο έγγραφο της 4ης Ιουλίου 2017.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αντί να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα στο Κυπριακό απαντά στο ΑΚΕΛ ότι υπάρχουν πρακτικά με διασαφηνίσεις επί του πλαισίου Γκουντέρες, συζητώντας εκ νέου το αυτονόητο. Δηλαδή αναλώνονται σε μια συζήτηση αν ο τότε απεσταλμένος του ΟΗΕ κ. Άϊντε έκανε μηχανογραφίες ή όχι, ενώ είναι γνωστές οι τακτικές που ακολουθούσε ο Νορβηγός διπλωμάτης, εξυπηρετώντας πρώτιστα τις θέσεις της Τουρκίας.

Τότε είχε καταγραφεί έντονα η θέση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η οποία ειρήσθω εν παρόδω εκφράστηκε σε ανύποπτο χρόνο και καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη να απομακρύνει τον κ. Αϊντε από τη διαδικασία, λόγω της συμπεριφοράς του.

Το ΑΚΕΛ  παραπέμπει με χαρακτηριστικό τρόπο στον κ. Άιντε, ζητώντας να ερωτηθεί αν αληθεύουν τα δεδομένα ή όχι. Διερωτόμαστε αν κάποιοι ξεχνούν το αμφιλεγόμενο παρελθόν του κ. Άιντε.   

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρίνουμε ότι αυτή η αντιπαράθεση περί ύπαρξης ή όχι ενός εγγράφου ή πρακτικών δεν είναι μόνο άκαιρη αλλά και παντελώς αχρείαστη. Δεν θεωρούμε ότι έστω κι αν υπάρχουν πρακτικά ή έγγραφα θα εξυπηρετήσουν σε κάτι το Κυπριακό σήμερα. Η πρακτικολογία στην παρούσα φάση συντηρείται καθαρά για θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Η ουσία στο Κυπριακό πλέον επικεντρώνεται στις πρόσφατες ξεκάθαρες τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί ο οποίος διαλαλεί ότι για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να διασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία. Φορώντας τον μανδύα ενός ηγέτη που ζητεί αριθμητική ισότητα, επιδιώκει να υλοποιήσει του Τουρκικούς σχεδιασμούς για εξεύρεση τρόπων άσκησης ελέγχου και επιρροής στην Κύπρο από την Άγκυρα.