Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει πληροφορηθεί πως η εταιρεία Cyrus Solar Thermal Ltd σχεδιάζει την κατασκευή ενός μεγάλου ηλιακού θερμοηλεκτρικού έργου στην περιοχή Αναλιόντα– Μαθιάτη. Μάλιστα έχει εκδοθεί επενδυτικό δελτίο από την εταιρεία Deloitte όπου αναφέρει πως έχει παραχωρηθεί κρατική γη στην ιδιωτική εταιρεία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει αποστείλει επιστολές με ημερομηνία 9/2/21 και 10/2/21, στο Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά και στον Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση, μέχρι στιγμής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή που θα καλύπτει το έργο, είναι μια περιοχή φυσικού κάλλους με πολλή άγρια βλάστηση. Υπολογίζεται ότι για να γίνει το έργο αυτό, θα κοπούν 1000 δέντρα και θα υπάρχει μεγάλης έκτασης εκχέρσωση της άγριας βλάστησης.

Αναμένουμε ότι θα αντιμετωπιστούν με πολύ σοβαρότητα οι σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον από το έργο αυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρέπει να χωροθετούνται τα έργα σε αυτή τη χώρα με βάση το κριτήριο “που υπάρχει φτηνή γη”, όπου σχεδόν πάντα τέτοια θεωρούνται τα δάση και οι άλλοι χώροι φυσικού κάλλους.