Οι δύο εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή αποδεικνύουν αυτό που όλοι είχαμε υπόψη μας: Σαφής περίπτωση δωροληψίας υψηλού επιπέδου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  με πιθανά ανταλλάγματα προς τον δωρητή.

Δυστυχώς στην Κύπρο πολλοί θεωρούν – κι όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό στη δωροληψία. Όμως είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι όταν η δωροληψία γίνεται εν κρύπτω αποτελεί σοβαρό ηθικό παράπτωμα. Πολλοί ήταν οι πολιτικοί ηγέτες που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν μετά από αποκάλυψη περιστατικού, απλής εν κρύπτω δωροληψίας. Όταν μάλιστα η δωροληψία συνοδεύεται  και από ανταλλάγματα τότε σίγουρα η περίπτωση εμπίπτει στο τομέα της διαφθοράς και διαπλοκής.

Η αντίδραση της προεδρίας αποδεικνύει ότι δεν έχουν γίνει κατανοητές αυτές οι βασικές αρχές της σύγχρονης διοίκησης.

Επιπλέον μέσα από την έκθεση προκύπτει για άλλη μια φορά η «σχέση οργής» μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Ελεγκτή. Με ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του, κατηγορία που απορρίπτει τεκμηριωμένα ο Γενικός Ελεγκτής.

Μέσα από τις σελίδες των εκθέσεων προκύπτει αβίαστα το διαρκές αλισβερίσι των εταιρειών του Σαουδάραβα δωρητή με το κράτος επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης .

Τέλος, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαφωνούμε στην αγορά Προεδρικού αεροσκάφους επειδή τάχα δεν μπορούν κάποιοι στο Προεδρικό να εφαρμόσουν επιτέλους διαφάνεια και νομότυπες διαδικασίες αγοράς υπηρεσιών. Την ανικανότητα των κυβερνώντων θα την πληρώσει ο λαός;