Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία το πρόβλημα της ρύπανσης των ακτών της πόλης μας να διογκώνεται  καθημερινά.

Οι καταγγελίες που δέχεται το γραφείο μας εδώ και καιρό αφορούν όλη την ακτογραμμή από το Lady’s Mile μέχρι την Ακτή Κυβερνήτη.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχαμε φαινόμενα ρύπανσης. Φέτος όμως αυτό που ζούμε είναι πραγματικά τραγικό. Είναι φανερό ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Το Καρνάγιο, η μαρίνα, τα ιχθυοτροφεία, ο ΣΑΛΑ, ο ζωολογικός κήπος, η πιθανή διοχέτευση λυμάτων στο σύστημα ομβρίων υδάτων, τα τουριστικά σκάφη θεωρούνται οι πιθανές αιτίες ρύπανσης.

Οι φιλότιμες προσπάθειες του Δημάρχου Λεμεσού και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και οι παρεμβάσεις τους από μόνες τους δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, αφού μόνο η κυβέρνηση έχει τα μέσα και τις εξουσίες να επιβάλει αποτελεσματικά μέτρα.

Χρειάζεται πρώτα και κυρίως, όλες οι υπηρεσίες να συντονιστούν και να δράσουν συλλογικά και άμεσα. Αν δεν εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης τότε θα παραμείνουμε στα ευχολόγια. Τον συντονισμό όμως δε μπορούν να τον αναλάβουν όσοι για τόσα χρόνια αδιαφορούν. Για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε την πρόταση του ομίλου χειμερινών κολυμβητών “Ακτή Ολυμπίων”,  για δημιουργία ανεξάρτητου ενιαίου φορέα για να αναλάβει το συντονισμό και οποίος θα μπορεί να δίνει οδηγίες στις αρμόδιες αρχές.

Η ρύπανση είναι εδώ, είναι καθημερινή, ντόπιοι και τουρίστες μερικές φορές κολυμπούν ανάμεσα σε λύματα, σε σκουπίδια, χωρίς το κράτος να φαίνεται διατεθειμένο να τους πραστατεύσει.

Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Επιτέλους αυτοί οι ασυνείδητοι που ρυπαίνουν θα πρέπει αν πληρώσουν. Δεν μπορεί μια ζωή να είναι στο απυρόβλητο λόγω της ανικανότητας να εντοπιστούν. Η ατιμωρησία τους αποθρασύνει ακόμα περισσότερο.

Πέρα από την ταλαιπωρία των λουόμενων αν δεν επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα οι συνέπειες μακροπρόθεσμα θα είναι τραγικές για τον τουρισμό και για την οικονομία γενικότερα.

Καλούμε την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως κατανοήσουν ότι η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι υπεράνω των όποιων συμφερόντων.

 

Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού