Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εκδήλωση ενάντια στα πυρηνικά από την Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα στο Σπίτι της Συνεργασίας στο Λήδρα Πάλας. Στην εκδήλωση σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της νεκρής ζώνης, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έστειλαν κοινό μήνυμα ενάντια στα πυρηνικά.

Η αποπυρηνικοποίηση της υφηλίου είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ και σε αυτό μείζονα ρόλο οφείλουν να έχουμε οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Επιπλέον, Οι χώρες που χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς και επαρκείς όρους, που θα καθιστούν ανέφικτες τις στρατιωτικές εφαρμογές, αλλά και πλήρως ασφαλείς τις συμβατικές ενεργοπαραγωγικές τους δραστηριότητες.

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας από χώρες όπως το την Β. Κορέα, το Ιράν, το Ισραήλ και την Τουρκία είτε για ειρηνικούς, είτε για στρατηγικούς και πολεμικούς σκοπούς, είναι καταδικαστέες. Ο κόσμος ανησυχεί για τον πυρηνικό κίνδυνο από την Β. Κορέα και πολύς λόγος γίνεται για τα πυρηνικά του Ιράν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα κυπριακά παράλια. Σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Τουρκία είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να κατασκευάζονται πυρηνικοί σταθμοί καθώς υπάρχει ο κίνδυνος για ολόκληρη τη περιοχή μας.

Εδώ και χρόνια τασσόμαστε εναντίον σε αυτό το έργο που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας, επηρεάζοντας ολόκληρο το χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα και τη φωτιά που ξέσπασε στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια υπογραμμίζουν την πυρηνική απειλή που αντιμετωπίζουμε όλοι.

Τα πυρηνικά – είτε στην στρατιωτική τους χρήση, είτε ως πηγή ενέργειας – παραμένουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.