Η φιλοσοφία που διέπει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είναι πως καμία εκ των εξουσιών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «ιερή αγελάδα» την οποία ουδείς μπορεί να «αγγίξει», ουδείς μπορεί να ελέγξει ή να εκφέρει άποψη για το έργο της.

Πρέπει να καταστεί σαφές πως οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας διαχρονικά, πρέπει να διερευνηθούν και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος. Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο έλεγχος ή η διερεύνηση καταγγελιών, ουδεμία σχέση έχουν με «παρέμβαση».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εμμένουμε στη συζήτηση των καταγγελιών ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, ως η αρχική εισήγηση του Προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Περδίκη, η οποία τελικά υιοθετήθηκε και πλέον ομόφωνα εγγράφεται στην επιτροπή το θέμα επείγον προς συζήτηση.

Επιβάλλεται να αποφευχθούν τεχνάσματα όπως συζητήσεις «κεκλεισμένων των θυρών» ή συνεδριάσεις «περιορισμένου χαρακτήρα». Εκείνο που επιβάλλεται είναι να κληθούν όλοι εμπλεκόμενοι προκειμένου να προχωρήσει η διερεύνηση των καταγγελιών, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Να σημειώσουμε ότι η ετοιμότητα της GRECO να αποστείλει λειτουργούς της να εξετάσουν τις καταγγελίες, λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια των ερευνών, οι οποίες, όποιο αποτέλεσμα κι να έχουν, θα λειτουργήσουν θετικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο δικαστικό σύστημα και την ίδια την δικαιοσύνη.