Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι το ευρωκοινοβούλιο διεξαγάγει την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο εκλογές για την θέση της προεδρίας. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν προχωρήσει στην κατάθεση υποψηφιότητας για την προεδρία την Alice Bah Kuhnke.

Η πενηντάχρονη Σουηδή πολιτικός είναι πρώην υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας της Σουηδίας. Εργάστηκε ως Γενική Διευθύντρια για τη Σουηδική Υπηρεσία, για τη Νεολαία και την Κοινωνία των Πολιτών, ενώ διετέλεσε Γενική Γραμματέας για το Fair Trade της Σουηδίας και Διευθύντρια Αειφόρας ανάπτυξης στην εταιρεία ÅF AB.

Η Alice Bah Kuhnke είναι μέλος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2019. Είναι Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων και μέλος των Επιτροπών Πολιτικής Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά και των επιτροπών που αφορούν τα δικαιώματα των Γυναικών και της ισότητας των Φύλων.

Σε δηλώσεις της η υποψήφια Alice Bah Kuhnke αναφέρει πως: «Εμείς στην Ομάδα των Πρασίνων/EFA υποστηρίζουμε μια φεμινιστική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη και καλούμε όλους τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν αυτές τις αρχές. Η κλιματική κρίση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απειλεί τη βιοποικιλότητα, τα δάση και τους ωκεανούς μας, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει να δράσουμε τώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σταθεί χέρι-χέρι με τους πολίτες του για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της Τρίτης και ευελπιστούμε στην εκλογή της αξιόλογης Alice Bah Kuhnke.