Πράματα και θάματα αποκαλύπτει η απαντητική επιστολή της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού στην Ομάδα Δράσης για τα ζώα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αναφορικά με τα άλογα στην πλατεία Τροόδους.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή μας αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα άλογα, η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, αναφέρει πως «η εν λόγω δραστηριότητα διεξάγεται παράνομα. και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, όπως πρόκληση ζημιών σε δημόσια περιουσία, δυσοσμία, θέματα ασφάλειας για τους αναβάτες, θέματα οδικής κυκλοφορίας κ.α.». Επιπρόσθετα, τα ζώα ενσταυλίζονται παράνομα σε υποστατικά του Τμήματος Δασών, τα οποία έχουν κηρυχθεί ετοιμόρροπα και το Τμήμα Δασών έχει κληθεί από την Επαρχιακή Διοίκηση, όπως προχωρήσει στην κατεδάφισή τους.

Σε δηλώσεις της η Συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τα Ζώα, κ. Ανθή Μουζούρη, ανέφερε πως «πρέπει άμεσα το Τμήμα Δασών να αναλάβει δράση, κατεδαφίζοντας τα υποστατικά που παράνομα καταλύουν τα άλογα. Υποστατικά τα οποία έχουν εδώ και καιρό κριθεί ετοιμόρροπα, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των ζωντανών. Την ίδια ώρα, πρέπει να κατασχεθούν τα άλογα και να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη τους μόνο όταν ο αποδείξει πως έχει κατάλληλες υποδομές για να τα φιλοξενήσει και διαβεβαιώσει ότι δεν θα τα επαναφέρει πίσω στο Τρόοδος. Όπως έχουμε ενημερωθεί  τον Απρίλιο του 2021, τα Τμήματα Δασών και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, κατάσχεσαν τα άλογα, μεταφέροντας τα σε άλλο μέρος. Μετά όμως την παρέλευση ενός μήνα, τα άλογα επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Όπως μας ενημερώνει η Επαρχιακή Διοίκηση, το Κοινοτικό Συμβούλιο Τροόδους έχει λάβει στο παρελθόν δικαστικά μέτρα εναντίον του ιδιοκτήτη των αλόγων, χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς εναντίον του εκκρεμούν δεκάδες υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου με αρκετά πρόστιμα να παραμένουν, μέχρι και σήμερα, ανείσπρακτα.

Συμφωνούμε με την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και καλούμε όπως αναλάβουν δράση και το Τμήμα Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, η Αστυνομία, η Υγειονομική Υπηρεσία, το Γραφείο Επιθεώρησης Εργασίας και όλα τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες για άρση των παρανομιών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Ευελπιστούμε όπως έχουμε άμεσα αποτελέσματα και να μην μείνουν για ακόμη μια φορά στα λόγια οι αρμόδιοι, αφού είναι εδώ και χρόνια που μέσα από επιστολές και Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που προσπαθούμε να αναδείξουμε το θέμα αυτό και να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν το καθήκον τους».