Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενώνουμε τη φωνή του με την κίνηση πολιτών Larnaca Rights και καλούμε το Δήμο Λάρνακας να μην συναινέσει στο “μνημόνιο συναντίληψης” στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη στο Προεδρικό την περασμένη Τρίτη.

Το “μνημόνιο συναντίληψης” ισοδυναμεί με νομιμοποίηση μιας νέας, παράνομης παράτασης της παραμονής των πετρελαιοδεξαμενών πέραν των έξι μηνών, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την “απόφαση” της πανδημοτικής συνέλευσης που προσκάλεσε ο ίδιος ο Δήμος Λάρνακας (1/3/2018).

Υπενθυμίζουμε τον Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ότι στην πανδημοτική συνέλευση είχαν δεσμευτεί ότι θα διεκδικούσαν την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών μέσα στο επόμενο εξάμηνο και ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. Η παράταση της λειτουργίας των δεξαμενών πετρελαιοειδών και υγραερίου, για δύο μέχρι τρία χρόνια, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή την ώρα που υπάρχουν τεχνικές και βιώσιμες λύσεις που μπορούν σε τρεις μέχρι τέσσερις μήνες (και όχι χρόνια)  να πετύχουν την μετακίνηση αυτών των επικίνδυνων εγκαταστάσεων. Σημειώνεται δε ότι από την 1η Μαρτίου η λειτουργία των πετρελαιοδεξαμενών είναι παράνομη και παραβιάζει το σχετικό Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών.

Φαίνεται όμως ότι επικράτησαν τα συμφέροντα των εταιρειών σε σχέση με τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων και τις πρόνοιες της οδηγίας SEVEZO που αφορά τα μέτρα πρόληψης έναντι των κινδύνων για ένα μεγάλο ατύχημα.