Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” σχετικά με την παράνομη μεταφορά καυσίμων από τα κατεχόμενα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αναδεικνύει ένα ζήτημα ήδη γνωστό, για το οποίο όμως καμία κίνηση αντιμετώπισης δεν φαίνεται να έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αναφερόμαστε φυσικά στην τακτική ορισμένων επαγγελματιών να μεταφέρουν καύσιμα από τα κατεχόμενα, εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα και με καταγγελίες που λάβαμε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, πρόκειται για μία τακτική διαδεδομένη σε κλάδους υπηρεσιών μεταφοράς αγαθών και προσώπων. Εκτός λοιπόν από τις προφανείς συνέπειες που τέτοιες επιλογές έχουν σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εκμετάλλευση της διαφοράς της τιμής των καυσίμων των κατεχομένων, δεν είναι τίποτα άλλο από στρέβλωση του ανταγωνισμού, αφού οι χρήστες του λαθραίου καυσίμου περιορίζουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους, συγκριτικά με όσους λειτουργούν στο πλαίσιο των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από άποψη δε περιβαλλοντική, αξίζει να σημειωθεί ότι τα καύσιμα που πωλούνται στα κατεχόμενα δεν ικανοποιούν τις αυστηρές αντιρρυπαντικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αναρωτιόμαστε όμως για ποιο λόγο ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει ήδη λάβει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου και την παραδειγματική τιμωρία όσων επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν εκμεταλλευόμενοι την κατοχή της μισής μας πατρίδας. Ζητούμε την άμεση διερεύνηση όλων των σχετικών καταγγελιών και τη διεξαγωγή συστηματικών ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.