Οι διαμαρτυρίες της κοινοτικής αρχής και των κατοίκων του χωριού Άλωνα για καθυστέρηση πέραν της μιας ώρας στην προσέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής στο περιστατικό που οδήγησε στην καταστροφή της κατοικίας στο κέντρο του χωριού, φέρνει στην μνήμη μας τους λόγους που οδήγησαν στην μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 2016 στη Σολιά, όπου εκτός από το δάσος, χάθηκαν και δυο ζωές.

Οι αυτόπτες μάρτυρες της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Άλωνα ισχυρίζονται ότι μόνο η τύχη και η έγκαιρη αντίδραση των κατοίκων απέτρεψε τα χειρότερα. Το περιστατικό ανέδειξε όμως τα ίδια προβλήματα που είχαν εντοπιστεί πριν από δυο χρόνια σε σχέση με τις αδυναμίες του συστήματος πυρασφάλειας στην ύπαιθρο.

Φαίνεται ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Βέβαια όταν κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για μια από τις  μεγαλύτερες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, όταν κανένας δεν πλήρωσε για τα λάθη και τις παραλείψεις που εντόπισε ακόμα και το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, τότε είναι εντελώς φυσικό να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση και να έχουμε τα ίδια τραγικά αποτελέσματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε επιτέλους την πολιτεία να επενδύσει τους απαιτούμενους πόρους για να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός συντελεστής ασφάλειας στην ύπαιθρο, η οποία εκτίθεται σε καταστροφικούς κινδύνους λόγω της πληθυσμιακής αποψίλωσης.

Ιδιαίτερα φέτος ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών με τις πρόωρες ψηλές θερμοκρασίες, η ύπαιθρος έχει γεμίσει από ψηλά ξηρά χόρτα και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλος.

Καλούμε τους αρμόδιους να επαγρυπνούν.