Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε την παράνομη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σημειώνουμε με ανησυχία το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει στην αλλαγή της βάσης των συνομιλίων και θέτει στο τραπέζι εκβιαστικά την πρόταση για δύο κράτη.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό, ενόψει των εξελίξεων. Εκτιμούμε την δήλωση του Σάρλ Μισέλ που επιβεβαιώνει πως απορρίπτονται οι τουρκικές απαιτήσεις για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Ευελπιστούμε η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην φανεί κατώτερη των περιστάσεων και να σταθεί στο πλάι της Κύπρου εκφράζοντας την αλληλεγγύη της με πράξεις και όχι λόγια.

Η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει να ξεκαθαρίσει η βάση των συνομιλιών, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας για δύο κράτη να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης στις παραπάνω βασικές θέσεις.