Από το 2017 το κυβερνητικό νομοσχέδιο «περί Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», πηγαινοέρχεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για ακόμη μια φορά – κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της Παρασκευής 21 Φεβρουαρίου 2020 – με αφορμή αίτημα του Υπουργείου εργασίας αναβλήθηκε η ψηφοφορία αυτή τη φορά επ’ αόριστον. Με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η ενιαία υπηρεσία επιθεωρητών εργασίας μπαίνει  στην «κατάψυξη» μέχρι νεοτέρας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίσαμε προ πολλού πως η περαιτέρω καθυστέρηση στην νομική κατοχύρωση της ενιαίας υπηρεσίας επιθεώρησης εργασίας δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους ασυνείδητους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Έγινε πολύς διάλογος και έχουν ικανοποιηθεί πολλές από τις απαιτήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων. Δυστυχώς όμως η αδήλωτη εργασία οργιάζει και η παράνομη εργοδότηση αλλοδαπών έχει μετατραπεί σε μάστιγα, ενώ πληθώρα είναι οι καταγγελίες για την παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. 

Είναι άμεση ανάγκη να προωθηθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, για τη δημιουργία της Υπηρεσίας Επιθεωρητών στο Υπουργείο Εργασίας, που θα ελέγχει αποτελεσματικά μια σειρά από πολύ σημαντικές νομοθεσίες που αφορούν το εργατικό δίκαιο.