Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω του πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνολικά το κόστος ζωής. Η νέα αυτή πίεση στην κοινωνία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αδράνεια, την ώρα που η ακρίβεια διαβρώνει καθημερινά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, από την 1η Μαρτίου 2026 μέχρι σήμερα η τιμή της βενζίνης 95 αυξήθηκε κατά 10,7 σεντ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 16,7 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 13,6 σεντ το λίτρο. Πρόκειται για αυξήσεις ιδιαίτερα σημαντικές, οι οποίες εντείνουν περαιτέρω την οικονομική πίεση που ήδη βιώνουν οι καταναλωτές.
Η κατάσταση αυτή καθιστά αναγκαία την άμεση εξέταση και επαναφορά του μέτρου επιδότησης των καυσίμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να δοθεί ουσιαστική ανάσα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα όταν καταγράφεται ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται, σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών, σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν δικαιολογείται η απουσία στοχευμένων μέτρων στήριξης σε μια περίοδο έντονης ακρίβειας.
Η επαναφορά της επιδότησης θα μπορούσε να περιορίσει αισθητά τις λιανικές τιμές, με άμεσο όφελος για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και την πραγματική οικονομία. Σε μια περίοδο κατά την οποία κάθε σεντ μετρά για το οικογενειακό και επαγγελματικό εισόδημα, η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει έγκαιρα και ουσιαστικά.
Από την άλλη επιβαλλεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλαφόν στο κέρδος των εταιρειών καυσίμων. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν- και δικαιούνται απο την νομοθεσία- να εφαρμόσουν μέτρα για να μην εμφανιστούν φαινόμενα αισχοκέρδειας.
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλη αδράνεια απέναντι στην ακρίβεια. Απαιτούνται άμεσα μέτρα ανακούφισης και όχι παρακολούθηση των εξελίξεων από απόσταση. Η επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων και ο έλεγχος της αισχροκέρδειας αποτελούν αναγκαία και ρεαλιστικά μέτρα που μπορεί να συμβάλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της νέας αύξησης στις τιμές.
Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσουν άμεσα το αίτημα για επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων και της επιβολής πλαφόν στα κέρδη των εταιρείων, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και την επιτακτική ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.