Η απόφαση της κατοχικής κυβέρνησης να εισέλθουν ομάδες ειδικών στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να ελέγξουν το περιουσιακό καθεστώς, σε συνδυασμό με τις παράλληλες παράνομες ενέργειες που γίνονται στην Κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις της Τουρκίας αλλά και των εδώ εγκάθετων της για προσπάθεια ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργία τετελεσμένων.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε το γεγονός ότι εμπνευστής της «ομάδας ειδικών» είναι ο κ. Κουντρέτ Οζερσάι με τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι συναντήθηκε μυστικά πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα πλαίσια ενός «κοινωνικού δείπνου».

Προκάλεσε αρνητική έκπληξη το «μυστικό» δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ούτω καλούμενο υπ. Εξωτερικών στα κατεχόμενα κ. Οζερσάϊ, η οποία κρίνεται ποικιλοτρόπως, τόσο για το καθεστώς της συνάντησης των δύο, όσο και ως προς το γεγονός ότι κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα.

Η είσοδος εμπειρογνωμόνων στη κατεχόμενη Αμμόχωστο και ο σχεδιασμός της ανακατασκευής της πόλης πρέπει να αναληφθεί από διεθνή επιτροπή με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και χωρίς κανέναν περιορισμό ή προϋπόθεση. Από το 2009 έχουμε υιοθετήσει και προωθήσει τον οικολογικό σχεδιασμό της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, τόσο με τους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό, όσο και σε μηνύματα που στέλνονται είτε προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είτε ακόμη και προς τη διεθνή κοινότητα.