Με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ να συνεχίζονται, η Κύπρος όφειλε να ζητήσει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας προκειμένου να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

Θεωρούμε θετική ενέργεια την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ να εξουσιοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν συγκεκριμένες επιλογές για κατάλληλα μέτρα εναντίον της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση. Ωστόσο πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται από μόνη της αυτή η απόφαση να αποτελεί πράξη καθοριστικής σημασίας που θα επιφέρει πραγματικές κυρώσεις και κόστος στην Τουρκία.

Θα ήταν αυταπάτη να πιστέψουμε ότι με τα όσα τεκταίνονται μέχρι τώρα στην Ευρώπη σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου, μπορεί να καμφθεί η στάση της Τουρκίας ή να αλλάξουν οι όποιοι παράνομοι ενεργειακοί σχεδιασμοί του Ερντογάν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κλιμάκωση της κατάστασης την τελευταία βδομάδα πριν την επαναληπτική εκλογή στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί ένα ακόμα βήμα στους σχεδιασμούς του Ερντογάν, με την κατάσταση να δημιουργεί διλήμματα ως προς τους χειρισμούς που πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.