Μόλις τρία χρόνια πέρασαν από τις δύο μεγάλες φονικές πυρκαγιές στην Αττική που ξέσπασαν στις 23 Ιουλίου 2018, με αποτέλεσμα 102 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι να τραυματιστούν. Η δε καταστροφή στο περιβάλλον ήταν και είναι ακόμα ανυπολόγιστη, καθώς αρκετές χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη μέσα σε μια ημέρα.

Το 2018 το Κίνημα μαζί με την ομάδα εθελοντών Σιάς και το Δήμο Στροβόλου, οργάνωσε εκδηλώσεις στην Κύπρο, καταφέρνοντας να συγκεντρωθούν περίπου 5.000 ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εργασίες αποκατάστασης ενός χώρου πρασίνου στην περιοχή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου.

Αντιπροσωπεία μας, συνοδευόμενη από του αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων, το αδελφό κόμμα μας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε ξανά την περιοχή το 2019, μαζί με τους εθελοντές Σιάς και το Δήμαρχο Στροβόλου, όπου φύτεψαν τα δέντρα για να αποκατασταθεί ο χώρος πρασίνου και εργάστηκαν για την καθαριότητα του καμένου παιδότοπου.

Το 2020 η ομάδα του Κινήματος με επικεφαλής τον τέως Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη, επισκέφθηκε το Δήμο Ραφήνας, όπου με μεγάλη χαρά παρατηρήσαμε πως τα δικά μας δέντρα στην καμένη γη της Αττικής μεγαλώνουν και ο χώρος πρασίνου αλλά και ο παιδότοπος έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Η σκέψη μας τέτοιες μέρες, ειδικά μετά τη φονική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό και Πάφου πριν μόλις λίγες βδομάδες, βρίσκονται με τους οικείους των αδικοχαμένων κατοίκων της περιοχής. Ελπίζουμε πως το πράσινο που αναφύεται στην περιοχή θα ανακουφίσει τον πόνο τους και πως θα μπορέσει να επανέλθει το περιβάλλον της περιοχής στην πρότερη του κατάσταση.

Ευελπιστούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις καταστροφής πουθενά στον κόσμο.