Επικίνδυνη η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην θεωρούν πλέον τους δεκάδες εβραϊκούς οικισμούς που έχουν ιδρυθεί από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε καταδικαστέα τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ανέφερε πως «η ίδρυση ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη δεν είναι καθαυτή ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο».

Η εν λόγω απόφαση παρεκκλίνει από τη νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ του 1978 η οποία είχε αποφανθεί για τη μη νομιμότητα των οικισμών, στους οποίους σήμερα ζουν 600.000 Ισραηλινοί.

Ο μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρούν παράνομους τους οικισμούς. Ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Η Κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης των ΗΠΑ στο ζήτημα του εποικισμού της Κύπρου από την Τουρκία. Ο εποικισμός – που σύμφωνα  με τους Τουρκοκυπρίους συνεχίζεται ασταμάτητα στις κατεχόμενες περιοχές – πρέπει να προβληθεί για αυτό που είναι δηλαδή μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ένα έγκλημα πολέμου.