“Κάλλιον το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν” φέρεται να είπε ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκρατης. 

Όμως αυτή η βασική αρχή για την επίτευξη της υγείας φαίνεται να μην εφαρμόζεται στην εποχή του ΓΕΣΥ στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας οι γυναίκες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο ΓεΣΥ θα δικαιούνται πλέον κάθε δύο χρόνια να υποβάλλονται στο τεστ Παπανικολάου και όχι κάθε ένα χρόνο. Ο περιορισμός αφορά και τα υπερηχογραφήματα, τις μαστογραφίες αλλά και τις διάφορες εξετάσεις που αφορούν την εγκυμοσύνη. Οποία γυναίκα θέλει να συνεχίσει την μέχρι τώρα πρόνοια της πολιτικής πρόληψης που προωθούσε η κυβέρνηση και να κάνει αυτές τις εξετάσεις κάθε χρόνο, θα πρέπει να πληρώνει. Κι αυτή η ιατρική πράξη θα χρεώνεται από τον γιατρό που θα ασκεί έτσι ιδιωτική ιατρική…αλλά εντός του ΓΕΣΥ. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως υπάρχει αδικαιολόγητη διάκριση και δημιουργείται η εντύπωση ότι για τον ΟΑΥ και την κυβέρνησή η πρόληψη πλέον έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ζητήσουν και άλλοι ιατροί συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις να γίνονται ιδιωτικά αλλά εντός του ΓΕΣΥ. 

Για πολλά χρόνια στο όνομα της προφύλαξης γινόταν εκστρατεία για πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και για τη σημασία της ετήσιας διεξαγωγής του Τεστ Παπανικολάου. Ξαφνικά τώρα αφαίρεσαν και το δικαίωμα της πρόληψης και της εξέτασης που γινόταν κάθε ένα χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για εξοικονόμηση οικονομικών πόρων στον τομέα της υγείας, πλήττουν για άλλη μια φορά τη γυναίκα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.