Αποτελούσε πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η λήψη απόφασης από πλευράς της Κυβέρνησης, προκειμένου οι φιλοζωικές οργανώσεις να μπορούν να ανασάνουν οικονομικά αλλά και να ανταπεξέλθουν στο πολύ σοβαρό έργο το οποίο επιτελούν.

Οι εθελοντές στα διάφορα καταφύγια και τις φιλοζωικές οργανώσεις κλήθηκαν πολλές φορές και έβαλαν από την τσέπη τους λεφτά προκειμένου να καταφέρουν να συντηρήσουν και να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων που ήταν υπό την φροντίδα τους.

Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι το 2008 το Κίνημα (Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τότε) είχε προβεί σε έντονα διαβήματα προς τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και το Υπουργείο Οικονομικών και είχε πετύχει να εκδοθούν επιταγές επιπλέον κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις. Το 2009 αναμέναμε, μετά και πάλι από δικά μας διαβήματα, ότι οι χορηγίες θα αυξάνονταν.

Τον Ιούνιο του 2017 σε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών και Γεωργίας, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επανάφερε το πάγιο αίτημα του για προώθηση της εφαρμογής του νομικού πλαισίου που αφορά την προστασία και ευημερία των ζώων στην Κύπρο και ζήτησε στοχευμένα όπως προωθηθεί η επαναφορά συγκεκριμένων κονδυλίων των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στον προϋπολογισμό για το 2015 που αφορούν τις χορηγίες προς τα καταφύγια των ζώων.

Παράλληλα θα μπορεί να εφαρμοστεί επιτέλους το πρόγραμμα των στειρώσεων των γάτων το οποίο δεν προχωρεί ικανοποιητικά λόγω έλλειψης κρατικών κονδυλίων.

Χαιρόμαστε που έστω και τώρα, μερικά χρόνια μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, στηρίζοντας έτσι το έργο κάθε οργανισμού που απαρτίζεται κυρίως από εθελοντές, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο καλούνται να επιτελέσουν.

Πλέον παίρνουν σειρά άλλα πάγια αιτήματά μας όπως η ανάγκη για δημιουργία μιας σωστής αστυνομίας ζώων, η οποία να είναι ικανή να λειτουργεί με ταχύτητα απέναντι σε περιστατικά εγκληματικότητας.