Επιστολή απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Κωνσταντίνο Ηροδότου, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης σχετικά με τη διεύρυνση των κριτηρίων του σχεδίου αναστολής δόσεων δανείων με αφορμή την ανακοίνωση του κυρίου ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη.

Ο κ. Περδίκης, παραθέτοντας ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη, στην οποία ο δεύτερος ισχυρίζεται πως η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα έχει δώσει οδηγίες προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε διευθετήσεις και διευκολύνσεις σε παλαιότερα δάνεια ακόμα κι αν είχαν καθυστερημένες μια ή δύο δόσεις. 

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητά τη θέση του υπουργού και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, σε σχέση με το θέμα των δανείων αυτών που δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα για αναστολή καταβολής δόσεων των δανείων όπως αυτά περιλαμβάνονται στο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η πλειοψηφία της Βουλής. 

Πέραν τούτου, στην επιστολή του ο κ. Περδίκης,  θίγει και το θέμα των εκποιήσεων, όπου – όπως αναφέραμε σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας – φαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές εκποιήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων δυστυχώς «καλά κρατούν». Ακόμη και τράπεζες που δεσμεύτηκαν δημόσια σε τρίμηνο μορατόριουμ εκποιήσεων δεν έχουν σταματήσει το «κυνήγι» των δανειοληπτών και την αποστολή επιστολών τύπου (Θ) και (Ι), γεγονός που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στους δανειολήπτες.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε τον αρμόδιο υπουργό και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για προστασία των συμπολιτών μας.

Επιπλέον επαναφέρουμε το θέμα των μηδενικών επιτοκίων για τις δόσεις που δεν θα καταβληθούν καθώς επίσης και τη νομοθετική δέσμευση των τραπεζών σε δίκαιες και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις αυτών των δανείων. 

Τέλος περιμένουμε από την Κυβέρνηση ότι θα αποσύρει την αναφορά από το Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον δυο νόμων που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή στις 2/8/2019 και αφορούν τις καταχρηστικές πρακτικές  των τραπεζών.