Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των ανθρώπων του πολιτισμού. Η παρούσα κατάσταση όπως διαμορφώθηκε λόγω κορωνοϊού, δεν επιτρέπει τις ζωντανές καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Πολλές προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις και δημοπρασίες εικαστικών  έργων,  θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές κοκ, έχουν αναβληθεί.  Οι εργαζόμενοι στο τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας συχνά  δεν έχουν άλλο εισόδημα από αυτές τις δημόσιες παρουσιάσεις.  Πολλοί/λές δεν θεωρούνται ως εργαζόμενοι και δεν τους καλύπτει κανένα πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. 

Η παρούσα κατάσταση οδηγεί στην ανεργία πολλά μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας χωρίς δυστυχώς τη δυνατότητα ενός ελάχιστου έστω εισοδήματός για την επιβίωση τους. 

Πολλά από τα προβλήματα που η ευρύτερη επαγγελματική ομάδα των καλλιτεχνών αντιμετωπίζει σχετίζονται δυστυχώς με τη διαχρονική αδυναμία της πολιτείας να θεσπίσει νομοθεσία που να κατοχυρώνει την ιδιότητα του καλλιτέχνη. 

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι γενικά και αόριστα. Χρειάζεται πιο συγκεκριμένη και χειροπιαστή «χείρα βοήθειας».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε από την πολιτεία να εγκρίνει άμεσα ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού και ταυτόχρονα να αδράξει την ευκαιρία για δομικές αλλαγές και μεταρρύθμιση στο τομέα των τεχνών και του πολιτισμού.  Στηρίζουμε τις προτάσεις που κατέθεσε μία μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών καθώς και τις προτάσεις των σωματείων και των πολιτιστικών φορέων.  Προτείνουμε όπως ο υπουργός οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη/διαβούλευση με τους φορείς του πολιτισμού για να συζητηθούν αυτές οι εισηγήσεις.

Τέλος καλούμε την  Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης – παρουσία του υπουργού – για συζήτηση των μέτρων και προτάσεων για άμεση στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών.