Μετά την έκκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για ανακωχή χρειάζεται και η απαραίτητη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη.

Αναμένουμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου άμεσα, για την πλήρη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, αφού υπάρχουν πάρα πολλά σημεία των συζητήσεων της Γενεύης, για τα οποία δεν υπήρξε ενημέρωση.

Εάν ο Πρόεδρος, θέλει πράγματι ανακωχή και ενότητα, θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, να προσέλθουν σε μια ειλικρινή σχέση συνεργασίας, για να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση, την οποία δυστυχώς, τροφοδοτούν και κύκλοι του Προεδρικού.

Ο κ. Περδικης καταθέτει συγκεκριμένες εισηγήσεις μέσω επιστολής που απηύθυνε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Οι εισηγήσεις αυτές είναι:

1. Να συγκληθεί άμεσα το «Εθνικό Συμβούλιο» για ενημέρωση σε σχέση με το νέο στάδιο των συνομιλιών στα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων αλλά και για λήψη αποφάσεων για κοινή διαχείριση των διαπραγματεύσεων.

2. Διεύρυνση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων από πρόσωπα που θα εισηγηθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου (όπως έγινε με το Συμβούλιο Γεωστρατηγικής Πολιτικής).

3. Πρόσβαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου σε σημαντικά έγγραφα όπως:

α) Τα πρακτικά των συναντήσεων σας με τον κ. Ακιντζί τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

β) Τις γνωματεύσεις των διεθνούς φήμης συνταγματολόγων για την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης.

γ) Την επιστολή σας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την οποία τον πληροφορείτε ότι αντιπροσωπεύετε την Κυπριακή Δημοκρατία στη διάσκεψη για την Κύπρο.

δ) Την επιστολή απόρριψης του χάρτη που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί αλλά και στοιχεία από τον ίδιο τον χάρτη.