Η εικόνα που σήμερα υπάρχει στον χώρο όπου στεγαζόταν πριν την κατεδάφιση της η Δανέλλειος Τεχνική Σχολή στη Λάρνακα, προσβάλλει κάθε έννοια πολιτισμού για την πόλη.

Ο χώρος κυριαρχείται απο τρωκτικά, χόρτα, ακαθαρσίες και άχρηστα υλικά. Πρόκειται για ένα σκουπιδότοπο στο κέντρο της πόλης μας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Λάρνακας έγινε δέκτης πολλών παραπόνων, τόσο σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, όσο και για την ασχήμια στην εικόνα που επικρατεί, αφότου ο χώρος αφέθηκε ασυντήρητος.

Από πληροφορίες που έλαβε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τον Μάιο του 2015 μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατεδαφίστηκε το ιστορικό κτήριο της Σχολής. Τότε είχαν αρχίσει οι διαδικασίες για την ανταλλαγή της γης της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής με άλλη κρατική γη, και έτσι ο χώρος της Διανελλείου να αξιοποιηθεί για ανέγερση νέου εκπαιδευτηρίου.

Στο κληροδότημα υπάρχει ξεκάθαρα ο όρος όπως ο χώρος της Διανελλείου δεν μπορεί να λειτουργεί ως κάτι άλλο, εκτός από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η οδηγία του κληροδοτήματος αντιτίθεται όπως φαίνεται με τις βουλές της Μητρόπολης Κιτίου, η οποία είναι ο διαχειριστής της γης, καθώς φαίνεται να επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το χώρο για να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο.

Όπως πληροφορούμαστε, αν κατεδαφιζόταν εντελώς το κτήριο, θα μπορούσε κατά παρέκκλιση των όρων του κληροδοτήματος, να χτιστεί οτιδήποτε.

Εφόσον όμως δεν υπήρξε έγκριση απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο να κατεδαφιστούν τα προπύλαια τα οποία παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει παρέκκλιση ούτε απ’ το Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε από κάπου αλλού.

Οι πιο πάνω διαδικασίες φαντάζουν πρωτοφανείς. Τοπικές Αρχές και αρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία οφείλουν πρώτιστα να αναλάβουν την καθαριότητα του χώρου και έπειτα να συναποφασίσουν την αξιοποίηση του. Η Λάρνακα έχει ανάγκη από δημόσιους χώρους.

Δεν μπορεί την ώρα που υπάρχουν προβλήματα με διάφορα σχολεία στη Λάρνακα και την στέγασή τους, ένας σημαντικός χώρος όπως αυτός που στεγαζόταν η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή να μένει αναξιοποίητος σε βαθμό που να γίνεται χώρος κυριαρχίας των τρωκτικών.

Δ6

Δ6Δ6

Δ6

Δ6

Δ6