Οδηγοί ταξί συγκεκριμένης εταιρείας προέβησαν σε παραδοχή ότι εφοδιάζονται με καύσιμα από το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνει το Τμήμα Τελωνείων στον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα καύσιμα που παρανόμως προμηθεύονται από τα κατεχόμενα οι καταναλωτές. Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά ότι η περίπτωση της εν λόγω εταιρείας δεν είναι η μοναδική και πως πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων. 

Όπως διεφάνη στις αναλύσεις που έγιναν στα καύσιμα που προμηθεύτηκε η εταιρεία ταξί από τα κατεχόμενα, φαίνεται ότι η περιεκτικότητα σε θείο ήταν περισσότερη από τις προβλεπόμενες τιμές, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερους κινδύνους για την ατμοσφαιρική ρύπανση και κατά συνέπεια προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία μας. 

Το σκάνδαλο -που αποκαλύφθηκε μετά από ενέργειες του Πρόεδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη- έρχεται στην επιφάνεια και άλλη μια πτυχή, εκείνη των ευρύτερων οικονομικών επιπτώσεων, την οποία οι κυβερνώντες οφείλουν να δουν αρκετά σοβαρά, καθώς η πτώση της τουρκικής λίρας αποτελεί κίνητρο για πολλούς να σπεύδουν στα κατεχόμενα προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα.   

Με τις υπάρχουσες φορολογίες στην Κυπριακή Δημοκρατία στην τιμή των καυσίμων, “αναγκάζεται” το καταναλωτικό κοινό να προμηθεύεται παράνομα, αμφιβόλου ποιότητας πετρελαιοειδή από το ψευδοκράτος αλλά με τιμές 40% χαμηλότερα. 

Παρά το ανήθικο και πολιτικά επιζήμιο στοιχείο σε αυτές τις αγορές που έπρεπε να ισχύει για κάθε Ελληνοκύπριο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνισμού με τα κατεχόμενα σε μια σειρά προϊόντων όπως τα καύσιμα, τις υπηρεσίες, τα γεωργικά προϊόντα , τα φυτοφάρμακα και ούτω καθεξής . 

Η κυβέρνηση δυστυχώς  αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα με τη γνωστή αδιαφορία.