Με αρκετή επιφύλαξη αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες που θέλουν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες να τοποθετείται για τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημειώνουμε ότι μπήκαμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη χωρίς καμία ενημέρωση και συνεννόηση στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, εν όψει και της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα πολλοί πολιτικοί του φίλοι πιέζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει την άνευ όρων επανέναρξη των συνομιλίων αναφορικά με το Κυπριακό.

Προφανώς δεν αντιλαμβάνονται, πως η επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς να έχει διαφανεί καμία αλλαγή της τουρκικής στάσης, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε εκβιαστικά διλήμματα και πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέμε ξεκάθαρα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πως δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα βάσει της δικής του προσέγγισής στο Κυπριακό, που εκτιμούμε πως αποτελεί μειοψηφική τάση εντός του κυπριακού λαού. Ενώ βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση από όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, αποφεύγει να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο και να συνεργαστεί με τις πολιτικές δυνάμεις.