Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις τιμές των ακινήτων λόγω αυξημένης ζήτησης κυρίως από ξένους. Συγκεκριμένα τόσο οι τιμές διαμερισμάτων όσο και οικιών κατέγραψαν ετήσια αύξηση της τάξης του 4,3% και 2,3%, αντίστοιχα σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας. 

Οι τιμές διαμερισμάτων αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με τις τιμές οικιών, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στη μέχρι πρόσφατα αυξημένη ζήτηση για ακίνητα από ξένους που προέρχεται από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και τις άδειες μόνιμης διαμονής, τις πωλήσεις υπερπολυτελών κατοικιών, οι οποίες γίνονται για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου κοκ

Αυτό που παρατηρούμε είναι πως τελικά η υπόθεση με τις πολιτογραφήσεις σε ξένους επενδυτές μας γύρισε σε «μπούμερανγκ», ενώ μας έλεγαν ότι αυτό γίνεται για σκοπούς ανάκαμψης της οικονομίας τελικά γίνεται το αντίθετο με την αύξηση των τιμών να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αγορά ενός ακινήτου, κάτι το οποίο σύμφωνα με την έρευνα ευνοεί τελικά μόνο τους ξένους επενδυτές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως πρέπει να μπει «φρένο» στην ραγδαία αύξηση των πολιτογραφήσεων σε ξένους επενδυτές και να υπάρχει πλήρης έλεγχος στις διαδικασίες πολιτογράφησης, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά στην Κύπρο που συνέβησαν είτε με την περίπτωση Καμποτιανών, είτε με τον καταζητούμενο από την Interpol Τζόου Λόου.

Ευελπιστούμε ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους περιστατικά και επιτέλους η Βουλή να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις.

Επίσης αναμένουμε την κατάθεση από την Κυβέρνηση κανονισμών (μέχρι το τέλος Ιανουαρίου) που να διέπουν τη λειτουργία του σχεδίου σύμφωνα με πρόταση των Οικολόγων που ψήφισε πέρυσι η Βουλή.