Χαιρόμαστε που έστω και καθυστερημένα εισακούστηκαν οι εκκλήσεις που έχουμε κάνει εδώ και μέρες ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οπού  ζητούσαμε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Δυστυχώς η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς να υπάρχει ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και χωρίς να υπάρχει συντονισμός με το δήμο Αμμοχώστου. Οι ώρες απαιτούν να ενώσουμε δυνάμεις και αυτό δεν είναι πλέον προεκλογικό σύνθημα. 

Αναμένουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ανταποκριθεί θετικά στην προσφυγή της κυπριακής δημοκρατίας.

Ευελπιστούμε ότι αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο θα έχουμε εκτενή ενημέρωση από τον ΠτΔ για την αποστολή στη Νέα Υόρκη και για το θέμα της Αμμοχώστου.

Υπενθυμίζουμε πως ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης έχει ζητήσει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όπως στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κληθεί και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Σίμος Ιωάννου.

Δυστυχώς αύριο θα πρέπει να τύχουμε και ενημέρωσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες συνεχίζονται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και εντατικοποιούνται με την κάθοδο του Γιαβούζ στα ανοικτά της Πάφου, το οποίο κατευθύνεται προς το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ.

Αυτές οι συμπεριφορές της Τουρκίας, ούτε τη διατήρηση ισορροπημένου κλίματος επιτρέπουν, ούτε διάθεση για επανέναρξη του διαλόγου επί του κυπριακού – από μέρους της Τουρκίας – φανερώνουν.

Για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στον Εθνικό Συμβούλιο είναι τόσο σημαντικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική «πράττω και ενημερώνω εκ των υστέρων» ή «όταν θα γίνει η προσφυγή θα το μάθετε».

Επαναλαμβάνουμε ότι απαιτείται σωστή διπλωματική προσέγγιση για το θέμα της Αμμοχώστου, τους σχεδιασμούς της Άγκυρας κατά της Κύπρου, τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και τη στάση που πρέπει να επιδείξει η κυπριακή ηγεσία στον ΟΗΕ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.