Η 4η Οκτωβρίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Παρόλο που η Κυπριακή Κυβέρνηση επικύρωσε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία και την ευημερία των ζώων από το 1993, λίγα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της παροχής αποτελεσματικής προστασίας των ζώων.

Με ένα νόμο για τους σκύλους του 2002, ο οποίος έχει κλείσει τον κύκλο του και δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές προκλήσεις και ανάγκες, η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή του στην αποκτηθείσα εμπειρία αλλά την καθημερινή πραγματικότητα. Ευθύνη βεβαίως έχει και η Βουλή που καθυστερεί επίσης στην ψήφιση των προτάσεων νόμου που κατέθεσε το κίνημα από το 2005. 

Αυτή είναι η κυπριακή πραγματικότητα σε ότι αφορά την ευημερία των ζώων. Μία πραγματικότητα που κάθε άλλο παρά τιμά ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συχνά-πυκνά γινόμαστε μάρτυρες βάρβαρων κακοποιήσεων και δολοφονιών ζώων. Την ίδια ώρα κατοικίδια βιώνουν καθημερινά συνθήκες που κάθε άλλο παρά αντανακλούν τις αρχές της ευημερίας των ζώων. Αλυσοδεμένα σε μικρές αυλές, παρατημένα έρμαια στις καιρικές συνθήκες από ιδιοκτήτες που απουσιάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα σπίτια τους σε βεράντες και ταράτσες, στερούμενα τροφής και φροντίδας κοκ είναι μόνο κάποια παραδείγματα από την κυπριακή τραγική πραγματικότητα.

Παράλληλα τα αδέσποτα ζώα αυξάνονται τόσο λόγω των ασυνείδητων ιδιοκτητών που τα εγκαταλείπουν όσο και λόγω της αδυναμίας της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ελέγξουν και να υποχρεώσουν τους πολίτες να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων. 

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα – ένα αίτημα που εκκρεμεί από το 2012 όταν ψηφίστηκε μια σχετική πρόταξή νομού του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. ´Έπρεπε όμως να συμβεί το γεγονός της κακομεταχείρισης του σκύλου στο Παλιομέτοχο για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι στην νομική υπηρεσία και στην κυβέρνηση; 

Την ίδια στιγμή αξιώνουμε ένα σύγχρονο νομό για τους σκύλους αλλά και τις γάτες, κανονισμούς για τα pet shops και τα καταφύγια ζώων, αυστηρές ποινές για όσους κακοποιούν ζώα, να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι κ.ο.κ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμούμε τις εθελοντικές οργανώσεις και τους εθελοντές που διεξάγουν αβοήθητοι καθημερινά τον αγώνα τους, προσπαθώντας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη θέση της πολιτείας υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των ζώων.  Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την πολιτεία για να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και πόρους τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στις εθελοντικές οργανώσεις για να αποκτήσουν τα ζώα την προστασία και την ευημερία που τους αξίζει.  

Επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο και στο καταφύγιο στο Καντού στη Λεμεσό όπου θα παραδοθούν τροφές για τα ζώα από τα μέλη του κινήματος Λεμεσού. 

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας διεξήγαγε εκστρατεία για συλλογή τροφών, κουβερτών, σπιτιών για σκύλους κ.ο.κ.