Δηλώσεις κ. Αλεξίας Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε λογική και αναμενόμενη τη χθεσινή αντίδραση της Ρωσίας μέσω της εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών. Η κα Μαρία Ζαχάροβα τόνισε: “είμαστε έκπληκτοι από τα αντι-ρωσικά σχόλια στα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μετά τις συνομιλίες για διευθέτηση του Κυπριακού”, προσθέτοντας πως “η διευθέτηση θα διαρκέσει εάν αντικατοπτρίζει τη θέληση των Ε/κ και των Τ/κ”.

Αυτή η αντίδραση της Ρωσίας ήρθε να προστεθεί στην προηγούμενη δήλωση Λαβρόφ, που είχε επισημάνει ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δεν ήθελαν τη Ρωσία στη Γενεύη.
Αυτή η αντίδραση της Ρωσίας είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας του Προέδρου Αναστασιάδη να εμπλέξει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάσκεψη της Γενεύης κρατώντας τις συνομιλίες στο πλαίσιο του 1960 με τη συμμετοχή μόνο των εγγυητριών δυνάμεων Βρετανίας, Τουρκίας και Ελλάδας.

Έστω και τώρα καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμείνει να προσκληθούν στις συνομιλίες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού η συμμετοχή τους είναι κομβικής σημασίας και ενισχύει την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής αντιμετώπισης του θέματος της ασφαλείας και των εγγυήσεων.