Αντιπροσωπεία και μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας με επικεφαλή τον Επαρχιακό Γραμματέα κ. Γιώργο Περδίκη, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής κα Αλεξία Σακαδάκη και ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Τσιμίλλης, πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στην βιοτεχνική περιοχή Λευκωσίας και συζήτησαν μαζί με τους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής για το πολύ σοβαρό πρόβλημα με το αποχετευτικό σύστημα που ταλανίζει εδώ και ένα μήνα περίπου την περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο κεντρικός αγωγός λυμάτων της Λευκωσίας καταστράφηκε ολοσχερώς στο τμήμα του εντός της νεκρής ζώνης που οδηγεί τα λύματα στον σταθμό επεξεργασίας στην κατεχομένη Μια Μηλιά ως αποτέλεσμα της πολυομβρίας και της διοχέτευσης όμβριων νερών στους αγωγούς των αποχετεύσεων από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως ήταν φυσικό τα φρεάτια του αποχετευτικού πλημμύρισαν και γέμισαν με λύματα οι δρόμοι και τα ιδιωτικά συστήματα αποχέτευσης έχουν εντελώς τεθεί εκτός λειτουργίας. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας διοχετεύει για ένα μηνά τα λύματα μέσω των αγωγών των όμβριων σε παραπόταμο του ποταμού Πεδιαίου. Το αποτέλεσμα είναι ένας ποταμός λυμάτων να τρέχει για εβδομάδες μέσα στο Πεδιαίο (φωτογραφία) προς την Μια Μηλιά γεμίζοντας με δυσοσμία την περιοχή και προκαλώντας δυσφορία και προβλήματα υγείας στους ανθρώπους της περιοχής και μεγάλη ρύπανση για το περιβάλλον. Η μυρωδιά είναι ανυπόφορη και η κατάσταση που επικρατεί είναι πραγματικά απαράδεκτη, ιδιαίτερα για ένα ευρωπαϊκό κράτος όπως η Κύπρος.

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν αναμένεται να διορθωθεί σύντομα αφού αναμένονται ακόμα από το εξωτερικό οι κατάλληλες σωλήνες για το αποχετευτικό.

Σημειώνεται επίσης ότι η περιοχή – παρά το γεγονός ότι γειτνιάζει με το Πράσινο Σημείο Λευκωσίας – είναι πνιγμένη στα σκουπίδια και στα απόβλητα.

Δυστυχώς σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό το επικίνδυνο και αντιπεριβαλλοντικό φαινόμενο.

Ως Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απαιτούμε από τους αρμόδιους να λάβουν τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία που προκαλείται από τα λύματα. Το πολύ σοβαρό αυτό θέμα εκτός από αντιπεριβαλλοντικό άπτεται της ποιότητας ζωής άλλα και της υγεία των κατοίκων.