Ούτε ο ορμητικός Πεδιαίος δεν μπόρεσε να μας ξεπλύνει!
     
Οι βροχές των τελευταίων ημερών, ευχάριστη παρένθεση στις δύσκολες τελευταίες εβδομάδες, δεν αρκούν για να μας κάνουν αισιόδοξους για όσα θα ακολουθήσουν. Λες, καλύτερα που βρέχει βράδυ, δεν έχουμε κυκλοφοριακό χάος. Είναι όμως κι εκείνος ο στίχος της Σώτιας Τσώτου τραγουδημένος από τον Κώστα Χατζή «…πόσοι απόψε ξαγρυπνούν, σαν κολασμένοι τριγυρνούν και κλαίνε και πονάνε…».
     
Οι καταρρακτώδεις βροχές «ξύπνησαν» ορμητικούς ποταμούς και χειμάρρους προκαλώντας καταστροφές σε δρόμους και γιοφύρια, δέντρα και περιουσίες. Μας θύμισαν (ξανά) την ανάγκη σεβασμού της πολεοδομικής νομοθεσίας και την υποχρέωση για αναβάθμιση και συντήρηση  των υποδομών που είναι απαραίτητες για την ασφαλή λειτουργία της πόλης και της υπαίθρου.     
     
Με το νερό να κατακλύζει τις πόλεις μας, ξανάρχεται η αναπάντητη εκείνη απορία: Τι έγινε με την από μακρού υπό εκπόνηση εγκύκλιο περί της (αποφυγής) σφράγισης του εδάφους; H εξαγγελία (άραγε, δέσμευση κι αυτή;) για ολοκλήρωσή της πριν τρία χρόνια κρίνεται, εκ του αποτελέσματος, εκτός πραγματικότητας. Την ίδια ώρα το πρόβλημα γίνεται περισσότερο πιεστικό αφού βασικοί παράγοντες στην πορεία της (υπ)ανάπτυξης το επιτείνουν. Τα πολυώροφα κτήρια ψηλώνουν ακόμα περισσότερο αξιοποιώντας πολλαπλά κίνητρα και δημιουργούν υπόγειους χώρους στάθμευσης που τις δικές τους αυξημένες ανάγκες (υποτίθεται πως) ικανοποιούν. Για να το καταφέρουν, αδειοδοτούνται για αξιοποίηση της συνολικής έκτασης του τεμαχίου με αποτέλεσμα ολόκληρη η έκτασή του να μετατρέπεται στην τσιμεντένια οροφή των υπόγειων χώρων. Οι υπάρχουσες εναλλακτικές (και δαπανηρές) λύσεις  για τη διαχείριση των ομβρίων νερών δεν υιοθετούνται κι έτσι γίνεται της …Βενετίας. 
     
Μη μας πούνε «αρμοδίως» πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό όταν λιγοστέψουν οι ανάγκες μας σε χώρους στάθμευσης, γιατί ξέρουμε πώς μετρούμε την «ανάπτυξη» και πόσο την χαιρόμαστε! Οι στατιστικές το λένε σαφώς… «Αύξηση 13,8% παρουσίασαν το 2018 οι πωλήσεις μηχανοκινήτων οχημάτων σε σύγκριση με το 2017, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτη συνεχή χρονιά…». Οι οπαδοί του (νέου) οικονομικού «θαύματος» μπορούν να καμαρώνουν! Πλην όμως ο δείκτης οικονομικής ανάπτυξης είναι πολύ μικρότερος, λιγότερο από 4%. Πού τα βρίσκουμε; Οι τράπεζες δίνουν (ξανά) ενδιαφέροντα δάνεια για το νέο αυτοκίνητο που δεν σημαίνει πως αντικαθιστά πλήρως το παλιό ώστε να μειώνει σημαντικά τις εκπομπές του. Πόσο όμως τις μειώνει αν δούμε πως δυο στα τρία νεοεγγραφέντα επιβατηγά ήταν μεταχειρισμένα; Πού θα πάει όμως, θα μειωθούν τα ιδιωτικά αυτοκίνητα όταν μπουν στη ζωή μας τα λεωφορεία! Λογική η σκέψη αλλά κι αυτό χρειάζεται αποτελεσματικό σχεδιασμό, όχι σαν αυτό που μας προίκισε πριν λίγα χρόνια με εκείνα τα τεράστια λεωφορεία που, προκειμένου να έχουν μια οικονομικά ρεαλιστική πληρότητα, τελικά δεν έχουν ρεαλιστική συχνότητα! Χώρια που σε πολλά σημεία δεν μπορούν να στρίψουν – αξιοθαύμαστοι οι οδηγοί που, εργαζόμενοι κι αυτοί, δεν μπορούν να δουλεύουν όταν τους χρωστούν δυο μηνών μισθούς!  
     
Τα νερά των ποταμών, θύμιζαν αυτές τις μέρες εικόνες από προηγούμενες δεκαετίες. Να ΄ναι άραγε μέρος κι αυτό της κλιματικής αλλαγής; Να ΄ναι άραγε ένας τρόπος να πλυθούμε από τις αδυναμίες μας; Ο Πεδιαίος πάντως πέρασε τελικά από καίρια σημεία κι ας μην τα διάλεξε – τον δρόμο τον ξέρει στα τυφλά… Πέρασε από περιοχές με επεμβάσεις ακόμα και μέσα στην κοίτη του (δεν βαριέσαι, μια φορά κάθε τόσο που κατεβαίνει!), από ακρότητες των προνοιών της «μεμονωμένης κατοικίας», από άτυπους και άγραφους σκουπιδότοπους, από χώρους απόρριψης παλιών οχημάτων και ειδών οικοσκευής. Πέρασε από παράνομα γήπεδα, από αστικές και περιαστικές περιοχές με εξαφανισμένο το δημόσιο μονοπάτι στις δυο όχθες του, πέρασε δίπλα από χαλαρωμένες αναπτύξεις. Αγνάντεψε τραπεζικά συγκροτήματα, εντυπωσιάστηκε από ανεγειρόμενους πύργους (όι, σαν τη Λεμεσό έν έσhιει!), πέρασε πλάι κι από το κτήριο Πούλια και το Ανώτατο Δικαστήριο πριν αναλάβει για λίγο ο ίδιος τον ρόλο της κατοχικής γραμμής και χαθεί στα κατεχόμενα…  
     
Ήταν κιόλας πολύ λασπωμένος για να ξεπλύνει όσα χρειάζονται!
 

Κυριάκος Τσιμίλλης – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής 

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών