«Εκτοξεύονται» οι τιμές των καυσίμων κίνησης – εντός του τρέχοντος έτους – λόγω της υποχρεωτικής αύξησης του ποσοστού ανάμιξης βιοντίζελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου. Οι αυξήσεις αναμένεται να ανέλθουν έως και 6 σεντ το λίτρο.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να καλύπτει το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο 5%.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και σειρά χρόνων είχε στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές όμως οι προσπάθειες που έγιναν ήταν μηδαμινές και δεν έφεραν αποτέλεσμα. Τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εδώ και χρόνια δεδομένα, με πολλούς να ισχυρίζονται πως συμφέρει να πληρώνουμε τα πρόστιμα αντί να εναρμονιστούμε με τις οδηγίες της Ευρώπης. Τα πρόστιμα όμως που «συμφέρει» να πληρώνονται βγαίνουν  από τις τσέπες των Κύπριων πολιτών, κι όχι από τους ανεύθυνους αρμόδιους.

Οι στόχοι της Ευρώπης για το 2030 είναι ακόμη πιο υψηλοί και εμείς – ως κράτος – δεν καταφέραμε να πετύχουμε καν εκείνους του 2020. Το 2050 η Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει με 0% ρύπους και η Κύπρος ακόμη θα προσπαθεί να φτάσει. Είναι καιρός η Κυβέρνηση να δει και λίγο το περιβάλλον και όχι μόνο τους εισαγωγείς, διανομείς και πωλητές βενζίνης και πετρελαίου στο νησί μας.

Επίσης αναγκάζεται η Κύπρος να αγοράζει ακριβά βιοκαύσιμα από το εξωτερικό αφού απέτυχε να αξιοποιήσει τα βιοδιασπώμενα απόβλητα και τα μεταχειρισμένα λάδια. Οι κυπριακές βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η έλλειψη κινήτρων αναγκάζει τους παραγωγούς να στέλνουν στο εξωτερικό τις πρώτες ύλες για παραγωγή βιοκαυσίμων. 

Η μεγάλη καθυστέρηση και τα εμπόδια που τέθηκαν στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και υγραεροποίησης χρεώνεται στις εκάστοτε και τη σημερινή κυβέρνηση.  Το ίδιο ισχύει και στην αποτυχία του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών και της ποδηλατοκίνησης. 

Ένας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η αυξημένη χρήση ακατάλληλων καυσίμων που προέρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα.