Από το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πλέει παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, για «γεωτρητικές εργασίες» στο τεμάχιο 8. Ακόμη μια παράνομη ενέργεια και προκλητική ενέργεια από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Τουρκία που παρανομεί και προκαλεί κάθεται στο τραπέζι της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο και το παίζει «ειρηνοποιός» με την ανοχή των «εταίρων». Γαλλία και Ιταλία των οποίων τα συμφέροντα επηρεάζονται στο τεμάχιο 8 αναγνωρίζουν ως συνομιλητή τους την Τουρκία κι όχι την Ελλάδα. Η δε Γερμανία απέκλεισε την Ελλάδα από τη διάσκεψη του Βερολίνου και μόνο οι Πράσινοι της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν (αυτοί που συχνά κατηγορούν κάποιοι στην Κύπρο ως τάχα φιλότουρκους). 

«Έτσι τιμωρούνται» είπε η κ. Αναλένα Μπέρμποκ επικεφαλής των Γερμανών Πράσινων αναφερόμενη στην μη πρόσκληση της Τυνησίας και της Ελλάδας «με το να μην συμμετέχουν στη διάσκεψη, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης και επιδιώκουν την ειρήνη».

Δυστυχώς αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Τι να περιμένουμε λοιπόν από μια διάσκεψη όπου συμμετέχουν μόνο όσοι ευθύνονται για την κλιμάκωση της έντασης κι όπου ο διεθνής ταραξίας και γεράκι του πολέμου παρουσιάζεται ως περιστερά της Ειρήνης; 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την τουρκική προκλητικότητα και θράσος που τροφοδοτείται από την διεθνή ανοχή και εγκληματική συνενοχή.

Για ακόμη μια φορά τα «συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων» γίνονται δικαιολογίες για να αιτιολογήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειές της – το ίδιο έπραξε και το 1974 όταν εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία.