Δηλώσεις Γιώργου Περδίκη, προέδρου Κινήματος

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο σε σχέση με την εξέλιξη του νομοσχεδίου που αφορά το ΓεΣΥ. Εμείς θεωρούμε ότι, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση φαίνεται να παλινδρομεί ή να πελαγοδρομεί σε σχέση με το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των κομμάτων ζητά να εξασφαλιστεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ότι δεν θα έχουμε μια συνταγή ξεπουλήματος των δημόσιων νοσοκομείων. Είναι ένας προβληματισμός, ο οποίος ακούστηκε από την αρχή και λειτούργησε ως προϋπόθεση για να δεχτούμε την αυτονόμηση. Υπήρχε μάλιστα και η πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των νοσοκομείων ως αυτόνομων οργανισμών.

Η σημερινή στάση όμως του Υπουργού μας ανησυχεί. Αφού αμφισβήτησε – και κατά την άποψή μου – ήταν ενάντια στην πρόνοια για μια πενταετή περίοδο εξασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων.

Εμείς όπως είχαμε πει και δεσμευθεί δεν καταθέσαμε τροπολογίες και δεν καταθέτουμε τροπολογίες, ούτως ώστε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση να περάσει αυτή τη νομοθεσία. Αλλά όπως έλεγαν και οι Λατίνοι, τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται.

Και εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι διασφάλιση για μια πενταετία της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων είναι μέσα στα συμφωνηθέντα που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση.