Οι δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη για τάχα ανυπαρξία συγκεκριμένων προτάσεων από μεριάς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προφανή στόχο έχουν να εμφανίσουν την κυβέρνηση ως τη μόνη “ρεαλιστική” και “νουνεχή” πολιτική φωνή. Από τη μια κατηγορεί το ΑΚΕΛ για υποχωρητικότητα έναντι των τουρκικών απαιτήσεων και από την άλλη τα υπόλοιπα κόμματα για τάχα ανυπαρξία προτάσεων. Διερωτάται πράγματι κανείς, αν ο “ρεαλισμός”, όπως τον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση στο Κυπριακό, περιλαμβάνει υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας σε μικρότερες δόσεις και αν μόνο αυτή είναι η διαφορά με το ΑΚΕΛ. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ξεκάθαρα διαφωνούμε, με τις υποχωρήσεις για ένα και μόνο λόγο: Δεν οδηγούν σε λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, με τις υποχωρήσεις -σε μια ή πολλές δόσεις- εκτρέφεται το τέρας της τουρκικής αδιαλλαξίας και η όρεξη για νέες απαιτήσεις. Και φυσικά οι νέες απαιτήσεις των κατακτητών οδηγούν σε νέους ατέρμονους κύκλους συνομιλίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να υποβιβάσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος σε “μη ύπαρξη προτάσεων”. Ο κύριος Χριστοδουλίδης γνωρίζει πως το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για όλες τις πτυχές των συνομιλιών για το Κυπριακό. Θεωρούμε πως θα ήταν σαφώς εντιμότερο πολιτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επιλέξει να αντιπαρατεθεί με τις προτάσεις αυτές, υπερασπιζόμενος -αν μπορεί- δημόσια προς τον Κυπριακό λαό, το γιατί για παράδειγμα η εκ Περιτροπής Προεδρία αποτελεί ένα θετικό στοιχείο.

Εμείς, έχουμε καταθέσει ένα 18σελιδο κείμενο με πλήρη ανάλυση και τεκμηρίωση μιας εναλλακτικής διαχείρισης του Κυπριακού. Απαιτήσαμε και έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι προτάσεις μας -αλλά και οι προτάσεις άλλων κομμάτων- να συζητηθούν αρχές Σεπτεμβρίου σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εμείς άλλωστε και στην πλέον πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, δια του Προέδρου του κινήματος, κ. Γιώργου Περδίκη,  δώσαμε απαντήσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα και τα πιθανά σενάρια, αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις. Καταθέσαμε προτάσεις για αντίμετρα για τα Μαρωνίτικα χωριά, τα Βαρώσια, την επαναφορά του θέματος για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, τις απειλές για αποχώρηση της UNFICYP κοκ. Αυτές τις προτάσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσωπικά παρέπεμψε σε συζήτηση μετά το καλοκαίρι.

Άραγε ο κ. Χριστοδουλίδης αγνοεί το γεγονός αυτό; Γιατί μηδενίζει τις προτάσεις και θέσεις των υπολοίπων κομμάτων και κινημάτων; Αν νομίζει ότι με το να μηδενίζει τις θέσεις των άλλων, αποκτά περιεχόμενο η ανερμάτιστη και ατέρμονη πολιτική του κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό, πλανάται πλάνην οικτρά.