Γραπτή δήλωση Δημοτικού Συμβούλου Στροβόλου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Παναγιώτη Μανώλη

Αν και καθυστερημένα – για αρκετά χρόνια – προχωρεί η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδιασμού της Λεωφόρου Τσερίου στον Στρόβολο.

Οι ελλιπείς υποδομές καθώς και ο ανεπαρκής έλεγχος, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη στάθμευση των αυτοκινήτων επί της Λεωφόρου Τσερίου, ιδιαίτερα στο τμήμα της εντός των δημοτικών ορίων Στροβόλου, δημιουργούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις κινδύνους για ατυχήματα, που κάποια από αυτά, δυστυχώς μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Κυρίως, πεζοί και ποδηλάτες που διέρχονται στην περιοχή της λεωφόρου Τσερίου, είναι πλήρως εκτεθειμένοι σε διερχόμενα μηχανοκίνητα οχήματα, που αναπτύσσουν σε κάποιες περιπτώσεις, μεγάλες ταχύτητες. Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αφού με αυτά τα δεδομένα, τόσο ο περιβαλλοντικός θόρυβος, όσο και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, είναι αυξημένα σε βαθμό ανεπίτρεπτο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικοί σχεδιασμοί της Πολεοδομίας για λεωφόρο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας και υψηλών ταχυτήτων βρήκαν αντίθετη την τοπική κοινωνία και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. Οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και διαβήματα στη Βουλή και άλλους φορείς για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αλλάξει σχεδιασμούς.

Τα νέα σχέδια παραπέμπουν σε δρόμο χαμηλών ταχυτήτων με εκατέρωθεν πλατιά πεζοδρόμια, δενδροστοιχίες, και ικανοποιητικούς χώρους στάθμευσης, το μόνο  ίσως αρνητικό είναι η μη ύπαρξη κτιστής νησίδας που θα συνέβαλε στην επιπλέον ασφάλεια  πεζών και οδηγών, κάτι  που είχα  θέσει και στον Δημοτικό Συμβούλιο, εύχομαι  οι φοβίες μου μετά την αποπεράτωση του έργου να αποδειχθούν αβάσιμες.

Οι λανθασμένοι σχεδιασμοί για λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας μέσα σε αστικούς χώρους και πάρκα (πχ Λεωφ. Αλεξανδρουπόλεως στο Στρόβολο, Λεωφ. Ακαδημίας στην Αγλαντζιά). Πρέπει επίσης να ακυρωθούν και να γίνει νέος εναλλακτικός σχεδιασμός.

Η αειφόρος ανάπτυξη είναι η λύση, μια λύση βιώσιμη για όλους και κυρίως για την διασφάλιση της ασφάλειας, της άνεσης και ευημερίας των κατοίκων, των καταστηματαρχών αλλά και όλων των Δημοτών καθώς και των μελλοντικών γενεών που θα αποτελούν την αυριανή κοινωνία.