Τις πρωινές ώρες σήμερα αναχώρησε για τις Βρυξέλλες η Αντιπρόεδρος Β’ του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κα Έφη Ξάνθου, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ηγετών των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται η ενίσχυση των πανευρωπαϊκών δράσεων και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα ζητήματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Σε σχετικές της δηλώσεις η κα Ξάνθου ανέφερε:

“Οι προκλήσεις για τα Πράσινα Κόμματα της Ευρώπης είναι πολλές και αφορούν όλα τα επίπεδα. Στον πυρήνα τους όμως βρίσκεται η συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών στις διαδικασίες παραγωγής πολιτικής, με τρόπο όχι μόνο ανασταλτικό για εφαρμοζόμενες, αποτυχημένες πολιτικές, αλλά και υπό το ρόλο του καταθέτη θετικών προτάσεων. Αυτός είναι και ο πυρήνας του κοινού πολιτικού μανιφέστου που επεξεργαζόμαστε τα Πράσινα Κόμματα ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στη Σύνοδο, θα έχω τη δυνατότητα να ενημερώσω τις δυνάμεις της Οικολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και για το μείζον ζήτημα της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου. Ένα θέμα που δεν επηρεάζει μόνο την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες, αλλά αποτελεί απειλή για την ευρύτερη περιοχή. Διαχρονικά η ανταπόκριση των Ευρωπαίων Πρασίνων είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική στην προσπάθεια αναστολής της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού και έχουν συμμετάσχει σε κοινές δικοινοτικές δράσεις που συνδιοργανώσαμε με το τουρκικό Πράσινο Κόμμα και κυπριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ο πολυετής αγώνας μας για αποπυρηνικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα σταματήσει και θα συνεχίσουμε τις κοινές προσπάθειες μας, ως Ευρωπαίοι Πράσινοι, να αποτρέψουμε την διάδοση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Η πρόσφατη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να αποδεσμευτεί από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2025, μας δημιουργεί ελπίδες για περαιτέρω μείωση της χρήσης της πανευρωπαϊκά”.