Η αυξανόμενη συζήτηση περί επικείμενης ευθείας παρέμβασης της Δύσης στον πόλεμο της Συρίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ρόλο θεατή. Δεν πρέπει επίσης να βρίσκει την κυβέρνηση σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου να δηλώνει δια του εκπροσώπου της ότι “οι βάσεις είναι βάσεις”, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει λόγο ως προς τη χρήση τους.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης η χρήση των βρετανικών βάσεων δικαιολογείται μόνο για επιχειρήσεις σχετικές με την άμυνα της Μεγάλης Βρετανίας. Στην παρούσα περίπτωση η φημολογούμενη παρέμβαση των δυτικών μέσω των βάσεων στην Κύπρο, δεν έχει αμυντικό χαρακτήρα. Αντίθετα μάλλον η προαναγγελθείσα από τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους τους επίθεση κατά της Συρίας, θα έρθει να προσθέσει και άλλους νεκρούς στην αιματοβαμμένη Συρία.

Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια ενάντια στη χρήση των βάσεων για οποιαδήποτε επέμβαση στο συριακό έδαφος. Η φρίκη του πολέμου πρέπει να σταματήσει σήμερα και οι επιχειρήσεις “εξαγόμενης δημοκρατίας” της Δύσης, έχουν πολλάκις αποδειχτεί καταστροφικές.