Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τους αγρότες να ξεσηκώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης (και σήμερα και στην Κύπρο).

Ως Πράσινοι της Κύπρου οφείλουμε να πούμε κάποιες άβολες αλήθειες.

Τα πραγματικά προβλήματα των Ευρωπαίων αγροτών δεν προκύπτουν από την Πράσινη Μετάβαση και την ανάγκη μέσω της εφαρμογής ορθών οικολογικών πρακτικών να εξασφαλιστεί η αειφορία, η παραγωγή υγιεινών αγροτικών προϊόντων και η βιώσιμη ευημερία του πρωτογενούς τομέα.

Τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών προκύπτουν από την κατάργηση / περιορισμό των επιδοτήσεων, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων χημικών βιομηχανιών λιπασμάτων και φαρμάκων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγόμενων προϊόντων από τις τρίτες χώρες και την ανισότητα στην κατανομή των πόρων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται για παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές το 80% των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων απορροφούνται από το 20% των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Οι αγρότες φτωχοποιούνται, την ίδια ώρα που μεγάλες εταιρείες τροφίμων, πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου (αλυσίδες super market) και χονδρέμποροι κερδοσκοπούν ασύστολα. Οι εμπορικές συμφωνίες που επιτρέπουν την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες (π.χ. Mercosur trade agreement), χωρίς να πληρώνεται το περιβαλλοντικό κόστος και χωρίς να ελέγχεται η παραγωγή τους ή το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, στραγγαλίζουν τους αγρότες.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία λογική να προστατεύονται τα φρούτα από την μεσογειακή μύγα με την χρήση πανάκριβων καρκινογόνων και τοξικών φυτοφαρμάκων, για να μένουν στο τέλος απούλητα στις Ευρωπαϊκές αγορές λόγω του ανταγωνισμού από τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες και να οδηγούνται στις χωματερές ή να μένουν πάνω στα δέντρα. Οι αγρότες δεν κερδίζουν τίποτα από αυτή την κατάσταση.

Αντί όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, επέλεξε τον εύκολο λαϊκισμό που υποσκάπτει την Πράσινη Μετάβαση και την ποιότητα της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών με την απόφαση της να επιτρέψει την συνέχιση τη χρήσης καρκινογόνων φυτοφάρμακων.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μας εκπλήσσει βέβαια. Πριν λίγες εβδομάδες και πριν ακόμα αρχίσουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, η ίδια Ε.Ε. πήρε αποφάσεις υπέρ των μεγάλων βιομηχανιών σε σχέση με τα Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα και τα ζιζανιοκτόνα που περιέχουν την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη. Η Ε.Ε. εκμεταλλεύεται τις κινητοποιήσεις των αγροτών για να υπηρετήσει και πάλι τα μεγάλα συμφέροντα των βιοχημικών λόμπι και των αλυσίδων της εμπορίας τροφίμων.

Η επίρριψη ευθυνών για την εφαρμογή ενός νέου συστήματος παραγωγής τροφής, είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξουμε και που ο αγροτικός κόσμος θα έπρεπε να στηρίζει. Το υπάρχων σύστημα, όπου αγροτικές εταιρείες κολοσσοί και αλυσίδες σουπερμάρκετ παίρνουν την μερίδα του λέοντος σε εισπράξεις από τον κόπο των αγροτών, δεν είναι θεμιτή πρακτική. Υποστηρίζουμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, τους βιοκαλλιεργητές και τις συμπράξεις μεταξύ οργανώσεων καταναλωτών και γεωργών.

Πρέπει να αλλάξει το σύστημα. Οι αγρότες αξίζουν καλύτερα. Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει τροφή. Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει μέλλον.

Σας καλούμε όλους να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου στο http://tinyurl.com/mrxmy8s5 να υπογράψετε και να προωθήσετε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία στήριξης των αγροτών.