Η αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των δύο συναντήσεων που είχαν με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. κα. Τζέιν Χολ Λουτ αλλά και μιας πολιτικής διαμάχης για τα χαμένα πρακτικά της 4ηςΙουλίου 2017 ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία. 

Η αντιπαράθεση αυτή δεν οδήγησε τελικά πουθενά, καθώς είχε ένα και μόνο στόχο: Τον αποπροσανατολισμό από την ουσία του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης με αφορμή την αναμενόμενη συνάντηση των δύο ηγετών ανέφερε ότι: «Ελπίζουμε να διεξαχθεί ένας υγιής και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, στον οποίο δεν έχει θέση η πρακτικολογία. Έστω κι αν τα υπό συζήτηση πρακτικά τελικά υπάρχουν, αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν την ουσία. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα “έγγραφα” θεωρούνται “μη έγγραφα” (non paper). Αυτό που είδαμε να συμβαίνει τις προηγούμενες μέρες μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ δεν είχε ουσία.

Πιο ουσιαστικό από τα μη έγγραφα είναι να τεθεί θέμα τον Στροβιλίων και να αναγκαστούν οι τούρκοι να αποσύρουν τα μέτρα εις βάρος των κατοίκων της περιοχής.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε από τον Πρόεδρο να προσπαθήσει κατά την αυριανή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί να καταλάβει τι εννοεί η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων όταν αναφέρεται σε ομοσπονδία ή συνομοσπονδία αλλά και τι αξιώνουν όταν κάνουν λόγο για πολιτική ισότητα”.