Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλει στη στρατηγική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού κόσμου στις προσπάθειες και για την Κλιματική Αλλαγή.

Όμως σημειώνουμε ότι αυτή η φιλόδοξη πρωτοβουλία δεν συνάδει με τις φτωχές επιδόσεις στο τομέα της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών της ίδιας της Κύπρου και την έλλειψη οράματος για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον περιορισμό των κλιματικών ρύπων.

Από την πρώτη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε τις απόψεις του για τον προϋπολογισμό, τοποθετηθήκαμε λέγοντας ότι ήταν φανερό πως η υπουργική απόφαση για κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (Αρ. Απόφασης 82.555 της 18/05/2017) είναι κενού περιεχομένου, αφού καλείται το Υπουργείο να την υλοποιήσει στο πλαίσιο ενός πενιχρού ετήσιου προϋπολογισμού.

Η αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου δήλωσε ότι: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργείου Εξωτερικών για προώθηση προγραμμάτων για μετριασμό και καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά διερωτόμαστε αν έχει περάσει από την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών και αν ο κ. Χάρης Γεωργιάδης έχει λάβει το μήνυμα. Είναι επάναγκες να υπάρξει άμεσα η συγκρότηση ενός πράσινου προϋπολογισμού στον οποίο να φαίνονται ξεκάθαρα τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί στα θέματα κυκλικής οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης. Δηλαδή να ξεφύγουμε από τα εύηχα λόγια και να προχωρήσουμε σε έργα».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα στηρίξουμε την οιανδήποτε πρωτοβουλία από όποια κυβέρνηση κι αν προέρχεται, δεδομένου ότι θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η όποια προσπάθεια για «greenwashing», δηλαδή της ιδέας χρήσης μορφών πράσινων πολιτικών με απατηλό τρόπο ώστε να προωθούνται πράσινες δήθεν αντιλήψεις και μέτρα, που στην ουσία δεν εξυπηρετούν το περιβάλλον αλλά μόνο διαφημίζουν επικοινωνιακά πράσινες ευαισθησίες.