Οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, επιβεβαιώνουν τη διαχρονική στρατηγική της Τουρκίας, για ευρωπαϊκό ρόλο a la carte. 

Ο κ. Γιλντιρίμ, επιδόθηκε και πάλι στη γνωστή τουρκική τακτική του αποπροσανατολισμού, χρησιμοποιώντας διαφορετική ρητορική, αναφερόμενος στον εγγυητικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζουμε σε τι αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ, όσο και αν με διπλωματικές εκφράσεις προσπαθεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα: Θέλει εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών ελευθεριών για τους Τούρκους εποίκους και πολίτες στην Κύπρο, με την ταυτόχρονη διατήρηση Εγγυητικών δικαιωμάτων και κατοχικού στρατού στο νησί. Αυτός είναι ο “εγγυητικός ρόλος” που αναγνωρίζει ο κ. Γιλντιρίμ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ακόμα μια φορά, επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης των συνομιλιών, προϋποθέτει την αλλαγή στάσης από την Τουρκία. Η πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν επιτρέπεται να κάνει ούτε βήμα πίσω από τις συμφωνημένες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πολιτική “κατευνασμού του θηρίου” του Προέδρου Αναστασιάδη, το μόνο που κάνει είναι να το… εξαγριώνει και όπως είδαμε και εχθές από τον κ. Γιλντιριμ, να ενισχύει και το θράσος του.