Στη σημερινή Δημοσιογραφική Διάσκεψη που παραχώρησαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης και ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος κ. Αδωνις Γιάγκου, αναπτύχθηκαν οι θέσεις της επιστολής που απέστειλε ο πρώτος προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, τα σημεία της επιστολής αφορούν το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, με όλες τις παραμέτρους που συνδέονται με αυτό, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρόταση Άιντε για το ζήτημα εφαρμογής της λύσης.

Ο κ. Περδίκης εισαγωγικά ανέφερε:

Εμείς στη διάσκεψη της Ελβετίας, βεβαίως θα παραστούμε, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραστούμε ως γλάστρες. Επιφυλασσόμαστε. Όταν και εφόσον το θεωρήσουμε απαραίτητο, να προβαίνουμε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις. Σε καμία περίπτωση όμως αυτές δε θα πλήττουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και τώρα. Για εμάς τόσο τώρα, όσο και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στο απυρόβλητο, χωρίς επικρίσεις. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς τη δική μας συμβολή, στη διαπραγμάτευση αυτή. Στην Ελβετία οφείλουμε να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις, αλλά οφείλουμε και να βοηθήσουμε τον κυπριακό λαό να μαθαίνει τι τεκταίνεται.

Επί του περιεχομένου του ζητήματος της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, δήλωσε:

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από εμάς, θέσεις για ξένες εγγυήσεις. Η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προέρχεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας, με την κατοχύρωση των ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, αλλά και με της κατάλληλες συνταγματικές προβλέψεις για την επίλυση ενδεχόμενων διαφορών χωρίς όξυνση. Το ίδιο το Σύνταγμα, λοιπόν, αποτελεί επαρκή εγγύηση για τους Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις κοινότητες.

Σχετικά με την εφαρμογή της λύσης, συμπλήρωσε:

Αναφορικά με το περίφημο ζήτημα της εφαρμογής της λύσης, εμείς υποστηρίζουμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η εγγύηση εφαρμογής της λύσης θα ανατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δυνάμεις των οποίων θα την επιτηρούν και θα δεσμεύει τους πάντες. Δε χρειάζεται κανένα σύμφωνο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Η ιδέα του κ. Άιντε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό εξ αρχής διατυπώσαμε και στον κύριο Μαυρογιάννη, τον οποίον παρακαλέσαμε να διαβιβάσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τα στρατεύματα, δήλωσε:

Κατανοούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης όλων των στρατευμάτων. Και επαναλαμβάνω, όλων των στρατευμάτων. Δε δεχόμαστε την παρουσία στρατευμάτων στην Κύπρο, μετά τη λύση του Κυπριακού. Πρέπει τάχιστα να δρομολογηθεί η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και αυτή να συνδέεται με την εφαρμογή της λύσης. Όσο, δηλαδή, θα προχωρά η αποχώρηση των στρατευμάτων, τόσο να προχωρά και η εφαρμογή της λύσης. Καλό θα ήταν βεβαίως να είχαμε συνολική αποχώρηση, πριν τη λύση του Κυπριακού, όπως ήταν άλλωστε και η αρχική μας πρόταση. Όμως ως εποικοδομητική πρόταση για ξεπέρασμα του αδιεξόδου, θα δεχόμασταν τη σταδιακή υποχώρηση όλων των στρατευμάτων, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τριών έως έξι μηνών. Σε περίπτωση που δεν προχωράει το σχέδιο αποχώρησης, θα πρέπει να παγώνει και η εφαρμογή της λύσης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσουμε στη νέα κατάσταση πραγμάτων, αφήνοντας πίσω την Κυπριακή Δημοκρατία, προτού αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα.

Επιγραμματικά, αυτή ήταν η εισήγησή μας. Θα ήθελα όμως να προσθέσω πως για εμάς σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μπαίνει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επ’ αυτού πρέπει να απορρίψει το θέμα, μόλις τεθεί, όπως έπραξε και στη Γενεύη. Επίσης, θέμα υπάρχει και με την ΑΟΖ, όπου η Τουρκία απαιτεί την αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος. Πρέπει σε ενδεχόμενη λύση, η Τουρκία να δεσμευτεί ότι αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ και τις συμφωνίες για εκμετάλλευση με τις ξένες εταιρείες. Να διασφαλιστεί δηλαδή, το «ενεργειακό κεκτημένο».

Αναφορικά με τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Περδίκης ανέφερε:

Στη χθεσινή Πολιτική Επιτροπή αποφασίσαμε να παγώσει κάθε σχετική διαδικασία, έως και την ολοκλήρωση της διάσκεψης στην Ελβετία. Από εκεί και πέρα, βάσει και των αποτελεσμάτων της εσωτερικής μας δημοσκόπησης, θα ακολουθήσουμε επαφές με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, με περιεχόμενο την προγραμματική σύγκλιση, ενώ θα προσκληθεί στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος το Σεπτέμβριο. Παράλληλα, έχει ανατεθεί σε μια τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εξετάσει το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου, υπό σκοπιά πολιτική, οικονομική και οργανωτική.

Ο Αντιπρόεδρος Α’ του Κινήματος, κύριος Άδωνις Γιάκγου, σημείωσε:

Σε όλες τις διαδικασίες που προηγήθηκαν, έχουμε σημειώσει όλα τα σημεία που γεννούν προβληματισμό και τα έχουμε στείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα κάποιες πληροφορίες που λαμβάνουμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αναβολής της επικείμενης γεώτρησης. Φοβόμαστε ότι λόγω των εξελίξεων, μπορεί να υπάρξει αναβολή, να υλοποιηθεί δηλαδή ο αντικειμενικός στόχος της Τουρκίας.